ČSAD Liberec testuje na regionálních linkách hybridní autobus

Iveco Crossway LE 12 MH v Liberci. Foto: Liberecký krajIveco Crossway LE 12 MH v Liberci. Foto: Liberecký kraj

Dopravce chce ověřit, kolik nafty může využitím hybridů ušetřit.

Libereckým krajem vlastněný dopravce ČSAD Liberec zařadil do provozu poprvé hybridní autobus. Vozidlo Iveco Crossway LE 12 MH (Mild Hybrid) zapůjčila dopravci na tři týdny společnost Zliner. Dopravci má ukázat, jak se pořízením takového typu vozidla může podařit snížit spotřebu a náklady na provoz.

Vozidlo se na první pohled neliší od ostatních, nicméně má na střeše uložené baterie, které se při brzdění dobíjejí, a následně tak během stání na zastávkách zásobují vůz energií. Naftový motor tak může být v klidu. Při odjezdu ze zastávky navíc pomáhají s rozjezdem vozidla, a tím se snižuje spotřeba v závislosti na typu linky, a to o 10 až 15 %. Spotřeba nafty se podle výrobce může snížit o tři až šest litrů na 100 kilometrů.

Autobus se objeví na linkách mezi Českým Dubem a Hodkovicemi nad Mohelkou, Libercem a Jabloncem nad Nisou či na Frýdlantsku. Objeví se i na trase přes Ještědský hřbet. Společnost poté testování vyhodnotí a prodiskutuje získané zkušenosti pro potenciální využití v budoucnu. Autobusy Iveco Crossway s běžnými naftovými motory tvoří základ flotily dopravce.

Tagy ČSAD Liberec hybridní autobus Zliner
8 komentářů