ÚOHS vydal třetí předběžné opatření zakazující uzavřít smlouvu na stavbu metra D

Ražba tunelu metra D směrem ke stanici Olbrachtova. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraRažba tunelu metra D směrem ke stanici Olbrachtova. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Třicetimiliardovou zakázku vyhrála v září společnost Subterra z koncernu Metrostavu, smlouvu ale DPP uzavřít nemůže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal třetí předběžné opatření, které pražskému dopravnímu podniku (DPP) zakazuje uzavřít smlouvu s vítězem tendru na druhou část stavby nové linky metra D. V samotné věci úřad zatím nerozhodl a předběžné opatření ani nijak nepředjímá výsledek správního řízení, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda. Na vydání předběžného opatření upozornil server Seznam Zprávy.

„V každém ze tří správních řízení, které Úřad ve věci další etapy výstavby metra D nyní vede, je vydáno předběžné opatření. Předběžné opatření přitom navazuje na zákonnou blokační lhůtu, která zapovídá zadavateli smlouvu uzavřít po dobu 60 dnů od doručení návrhu. V případě, že by zadavatel uzavřel smlouvu, úřad by již nemohl o zadávacím řízení rozhodnout a uložit případně nápravné opatření,“ uvedl Švanda.

Zdůraznil, že vydání předběžného opatření nijak nepředjímá rozhodnutí v samotné věci, v jeho zdůvodnění ÚOHS pouze shrnuje posuzovanou právní otázku a nejde o předběžné závěry úřadu.

Třicetimiliardovou zakázku vyhrála v září společnost Subterra z koncernu Metrostavu. Předtím dopravní podnik vyloučil o dvě miliardy levnější nabídku, již podalo sdružení kolem firem Porr a Vinci. Podle dopravního podniku nesplnilo podmínky tendru.

Jako první tendr napadla společnost Metrostav, správní řízení zatím neskončilo. Sdružení kolem firem Porr a Vinci tendr napadlo dvěma návrhy u ÚOHS a podnět podala i společnost Strabag.

Porr se tvrdě brání vyloučení z tendru na metro D. Zveřejnil své pochybnosti

Stavba nové linky pražského metra začala loni, ve výstavbě je nyní kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká diskutovaný tendr. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice.

Reakce Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) ústy vedoucího oddělení komunikace Daniela Šabíka (doplněno 16:10)

Jedná se o standardní procesní opatření do doby, než ÚOHS konkrétní návrh prošetří a pravomocně o něm rozhodne. Toto rozhodnutí není překvapivé. Úplně stejně ÚOHS postupoval i u zbylých dvou návrhů v rámci tendru na zhotovitele stavby druhého úseku metra D. ÚOHS v takto skutkově složitých případech běžně nerozhodne v zákonné lhůtě a hrozilo by, že zadavatel by bez vydání předběžného opatření mohl uzavřít smlouvu před rozhodnutím samotným. Dalším důvodem je, že jednotlivé návrhy ÚOHS obdržel v různých termínech a posuzuje je každý samostatně.

Od počátku jsme říkali, že se jedná o jednu z největších stavebních zakázek v ČR. Proto není nic překvapivého, že všichni neúspěšní uchazeči podávají návrhy na ÚOHS. Je to legální nástroj a učebnicový příklad konkurenčního boje. ÚOHS jednotlivé návrhy postupně prověřuje a jak sám říká: ‚předběžné opatření nijak nepředjímá výsledek správního řízení‘. Proto do doby pravomocného rozhodnutí ÚOHS nemá cenu vynášet jakákoliv hodnocení. Předběžné opatření ÚOHS na zákaz uzavření smlouvy proto neznamená, že bychom jako zadavatel v tendru jakkoliv pochybili.

Tagy dpp Metro D ÚOHS
31 komentářů