Účet za sněhovou kalamitu. České dráhy musely odstavit 12 vozidel

Regionova na trati mezi Horní Cerekví a Pelhřimovem. Foto: Michal ChrástRegionova na trati mezi Horní Cerekví a Pelhřimovem. Foto: Michal Chrást

Některá vozidla budou mimo provoz několik měsíců.

Kombinace silného sněžení a větru způsobila minulý týden na české železnici nejen přerušení provozu na řadě tratí, ale také odstavení řady drážních vozidel kvůli jejich poškození. Nejčastější příčinou bylo najetí do stromu.

K dnešnímu dni je po předvánoční kalamitě odstaveno 12 hnacích vozidel. Dotčeny jsou především motorové vozy z různých dep, ale i jedna elektrická jednotka a jedna lokomotiva,“ řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Přes třicet tratí mimo provoz. Kvůli sněhu a větru nejezdí vlaky hlavně na Vysočině

Podle něj jsou termíny oprav zatím předběžné, některé vozy by se mohly do provozu vrátit ještě letos, jiné až za několik měsíců. „Přehled škod ještě není stanoven, na některých poškozených vozidlech ještě nebyly provedeny potřebné komisionální prohlídky,“ dodal Kubát.

Kalamita poškodila vozidla i soukromého dopravce GW Train Regio, na stejné trati došlo k poškození jednotky během jednoho měsíce.

Kvůli popadaným stromům a poničenému trakčnímu vedení či závějím stál provoz v minulém týdnu na více než třiceti různých tratích.

Druhý RegioSprinter mimo provoz na stejné trati kvůli stromu. U Bečova zastavil vlaky i sesuv

Tagy České dráhy sněhová kalamita
157 komentářů