ČD chtějí do vlaků nasadit Muskův internet od SpaceX. Nechceme být závislí na venkovním signálu, potvrdil šéf

Wifi připojení ve voze Českých drah. Ilustrační foto: České dráhyWifi připojení ve voze Českých drah. Ilustrační foto: České dráhy

Pilotní provoz by měl být spuštěn do dvou měsíců.

V rámci výroční tiskové konference ohledně výsledků hospodaření Českých drah se jejich generální ředitel Michal Krapinec pochlubil i stále větší dostupností wifi připojení ve vozech státního dopravce.

Letos chtějí ČD internetové připojení rozšířit do dalších 900 spojů. Aktuálně zahájily také velkou výměnu technologie, která se týká 195 vozů pro dálkovou a Pražskou integrovanou dopravu. Výměnu nejstarších routerů provádí dceřiná firma ČD-Telematika.

Podle generálního ředitele ČD Michala Krapince jsou však dráhy v tomto směru odkázány na venkovní signál mobilních operátorů. Ten je přitom i na hlavních tratích mimo hustě obydlené oblasti dlouhodobě nestabilní. Například jízda po koridoru z Pardubic do Brna internetový komfort zdaleka neposkytuje, podobné je to na koridoru mezi Benešovem a Českými Budějovicemi.

ČD loni vydělaly rekordních 3,8 miliardy, po letech se do zisku dostala i osobní doprava

Proto dopravce podle Krapince momentálně jedná se společností SpaceX amerického miliardáře Elona Muska, který je například majitelem i sociální sítě X.

Společnost známá svým vlastním kosmickým programem buduje síť satelitů Starlink, které poskytují nezávislé širokopásmové internetové připojení. Využívají systému tisíců družic, v roce 2027 jich má být na oběžné dráze celkem 17 000.

Propojili jsme se na úrovni pracovních týmů,“ popsal pro Zdopravy.cz Krapinec. ČD podle něj jednají o zapůjčení dvou různých technologií, jedna z nich je přitom investičně náročnější než ta druhá. „Uvidíme, která z nich bude pro naše potřeby adekvátní,“ dodal.

Byli jsme se podívat v zahraničí, kde jsme viděli, jak se SpaceX spolupracuje zahraniční dopravce. Chtěli bychom to minimálně odpilotovat i na našem území,“ popsal pro Zdopravy.cz podrobnosti šéf ČD.

Pilotní provoz by podle něj měl být spuštěn do dvou měsíců. „Poté budeme měřit, vyhodnocovat a počítat,“ dodal Krapinec ohledně horizontu možného satelitního internetu ve vozech.

Nová technika

V rámci současného zlepšování klasického wifi připojení dostane novou techniku 131 rychlíkových vozů, tři řídicí vozy, 12 patrových vozů Pražské integrované dopravy a 49 vozů v sedmi jednotkách railjet. Mezi rychlíkovými vozy jde o řady Apee, Bdmpee, Ampz, Bhmpz, Bdmpz a Bmz241 a 245. .

Podle Krapince je připojení k internetu jednou z nejžádanějších služeb ze strany cestujících i objednatelů veřejné dopravy.

Wifi jsme zavedli ve vlacích už před delší dobou, a tak je původní technologie už v mnoha ohledech přežitá. Proto jsme se rozhodli provést výměnu za moderní, výkonná zařízení, která posílí wifi a připojení k internetu především v dálkových vlacích,“ popsal již dříve internetové plány ČD Krapinec.

Lepší internet ve vlacích. České dráhy začaly s výměnou technologie wifi u 200 vozů

Tagy České dráhy internet ve vlaku Michal Krapinec Starlink wi-fi
131 komentářů