Přes třicet tratí mimo provoz. Kvůli sněhu a větru nejezdí vlaky hlavně na Vysočině

Popadané stromy na železnici. Foto: Správa železnicPopadané stromy na železnici. Foto: Správa železnic

Nejčastější příčinou přerušení provozu jsou popadané stromy.

Pokud se dnes chystáte na cestu vlakem, ověřte si, zda vlak skutečně jede. Ne kvůli tradičnímu omezení provozu na vánoční svátky, ale kvůli nesjízdné trati.

Správa železnic již dva dny bojuje s výpadky provozu kvůli silnému větru a sněhu, situace vyvrcholila dnes v noci. Kvůli popadaným stromům, zavátým kolejí a poškozenému trakčnímu vedení Správa železnic přerušila provoz na více než třech desítkách úseků železničních tratí.

Sepisovat přehled o nesjízdných tratích je za takovéto situace zbytečné. Nejlepším zdrojem informací o tom, zda se jezdí, nebo nejezdí je aplikace Správy železnic GRAPP a web ČD Mimořádnosti.

Nejvíce je ochromen provoz na Vysočině, kde je aktuálně zastaven provoz i na hlavní trati mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou.

„Počasí se nedá naplánovat, bohužel ani na Vánoce. O to víc si vážím práce všech zaměstnanců, kteří se v této době už několik dní po sobě s maximálním nasazením podílejí na odstraňování mimořádností na železnici a zajišťují, aby se i za velmi nepříznivého počasí všichni cestující dostali bezpečně do cíle,“ uvedl na síti X generální ředitel Jiří Svoboda.

Tagy sněhová kalamita Správa železnic
132 komentářů