V Ostravě dokončili rozšíření parkoviště P+R na Hranečníku, pojme dvakrát více aut

Podoba parkoviště P+R na Hranečníku v Ostravě po rozšíření. Foto: Ostrava.cz - Lukáš KaboňPodoba parkoviště P+R na Hranečníku v Ostravě po rozšíření. Foto: Ostrava.cz - Lukáš Kaboň

Původní parkoviště s počtem 82 parkovacích míst již kapacitně nedostačovalo.

Parkoviště P+R v rámci ostravského terminálu Hranečník prošlo úpravou a rozšířením. Nově nabízí 174 parkovacích míst. Práce v režii firmy Colas CZ probíhaly od dubna loňského roku, náklady na stavbu dosáhly 20,7 milionu korun bez DPH. Terminál slouží k přestupu z meziměstských autobusových linek a osobní automobilové dopravy na linky MHD. Disponuje nástupišti veřejné dopravy, budovou městské policie, čekárnou a veřejným WC.

„Už původní parkoviště s počtem 82 parkovacích míst bylo plně využíváno, a proto bylo jeho rozšíření logickým krokem k posílení funkce P+R. Parkoviště má nyní dvojnásobnou kapacitu a je napojeno nejen na MHD, ale také na systém městských sdílených kol. Nově nabízí také nabíječky pro elektromobily,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Rozšířené parkoviště sestává z 92 parkovacích stání s kolmým řazením: 80 běžných parkovacích stání, sedm vyhrazených parkovacích stání pro nabíjení elektromobilů, pět vyhrazených parkovacích stání pro vozidla přepravující osoby těžce pohybově postižené. Při vjezdu na parkoviště bude na obou stranách umístěn závorový systém, který je součástí centrálního závorového systému na území města Ostravy.

„Projekt byl zpracován s maximálním ohledem na životní prostředí. Výrazně posiluje podíl nově vysazené zeleně. Zároveň jsme pilotně v rámci parkoviště navrhli systém nakládání s dešťovými vodami. Parkovací stání jsou z drenážní dlažby s rozšířenými spárami pro vsakování vody. Dešťové vody jsou po přečištění sváděny do akumulační nádrže a zpětně využívány k zálivce zeleně,“ dodala Bajgarová. V průběhu jarních dní letošního roku se ještě bude vysazovat náhradní výsadba.

Podoba parkoviště P+R na Hranečníku v Ostravě po rozšíření. Foto: Ostrava.cz - Lukáš KaboňPodoba parkoviště P+R na Hranečníku v Ostravě po rozšíření. Foto: Ostrava.cz - Lukáš KaboňPodoba parkoviště P+R na Hranečníku v Ostravě po rozšíření. Foto: Ostrava.cz - Lukáš Kaboň
Tagy Hranečník ostrava P+R P+R parkování
9 komentářů