Ostrava sjednotí parkovací systém, parkovné nezdraží

Nových 155 parkovacích míst mohou od dnešního dne řidiči využít v podzemních garážích pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce. Foto: Ostrava - Lukáš KaboňNových 155 parkovacích míst mohou od dnešního dne řidiči využít v podzemních garážích pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce. Foto: Ostrava - Lukáš Kaboň

Nový systém nainstalují v garážích pod kampusem na Černé louce, u Domu kultury Poklad, v plánovaném parkovacím domě u krajského úřadu a na dvou parkovištích.

Na několika místech v Ostravě bude během léta nainstalován jednotný parkovací systém včetně souvisejícího vybavení. Dodavatelem je společnost Cross Zlín, zvítězila ve veřejné zakázce s nabídnutou cenou 30,6 milionu korun. Součástí systému budou rovněž servisní služby, rezervační parkovací systém i vývoj komunikačního standardu parkovišť statutárního města Ostravy.

Parkovací systém nainstalují v podzemních garážích pod univerzitním kampusem na Černé louce, u Domu kultury Poklad, v plánovaném parkovacím domě u krajského úřadu a na parkovištích Smetanovo náměstí a Poděbradova.

„Dodávaný parkovací systém bude bezlístkový a bezhotovostní. Automatické pokladny a vjezdové stojany však budou dodány v takovém provedení, aby v případě potřeby umožnily rozšíření o výdej lístků a příjem hotovosti bez nutnosti jejich výměny,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Břetislav Riger.

Město podle Rigera využije možnost rozšíření již nyní v parkovacím domě u Městské nemocnice. Hotov má být asi v dubnu a nabídne dalších 465 stání, což je čtyřnásobek kapacity původního parkoviště.

Důraz na parametry

Jednotný parkovací systém umožní snadnou obslužnost a minimalizuje náročnost na zabezpečení jeho provozu. Významným důvodem byl rovněž faktor ekonomický, neboť při dodávce parkovacího systému jednoho dodavatele předpokládáme snížení nákladů na servisní služby a vytvoření standardu komunikace parkovišť,“ dodal Riger.

V rámci veřejné zakázky požadovala Ostrava dodání takového parkovacího systému, u něhož bude kladen důraz také na jeho parametry, jako je operační rychlost zařízení, maximální četnost pracovních cyklů, tak aby systém odpovídal požadavkům provozu veřejných parkovacích ploch, nákupních center, letišť a podobně.

Mluvčí Ostravy Gabriela Pokorná deníku Zdopravy.cz řekla, že město v souvislosti s instalací nového systému nepřipravuje úpravu cen za parkování. Parkovné však bude po instalaci hrazeno tam, kde dosud hrazeno není, tedy v dokončovaných parkovacích domech a objektech u Domu kultury Poklad.

Tagy ostrava parkování
2 komentáře