Příprava Severního spoje v Ostravě může pokračovat. Projekt prošel centrální komisí i odvoláním

Dálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan SůraDálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan Sůra

O stavbě se mluví přes deset let.

Centrální komise ministerstva dopravy schválila projektový záměr na dostavbu takzvaného Severního spoje v Ostravě, který má odlehčit dopravě v západní části města. Město zároveň uspělo se svým odvoláním proti zamítnutí výstavby Krajským úřadem Olomouckého kraje. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

O stavbě Severního spoje se v Ostravě mluví řadu let. Už před lety byl dokončen první úsek, který propojil Mariánskohorskou ulici s mimoúrovňovou křižovatkou na D1 a slouží jako dálniční přivaděč. „Půjde o účelné dopravní propojení městského centra a dálnice D1 s ostravskými obvody Poruba, Martinov a Třebovice, v budoucí návaznosti také na propojení směrem na Hošťálkovice. Severní spoj rovněž znatelně zlepší dopravní situaci na přetížených ulicích Rudné a zejména Opavské. Velmi uleví křižovatce u vodárny. Ta v současné době mnohdy není schopna plynule propustit všechna projíždějící vozidla, a to nejen v čase dopravní špičky,“ řekl náměstek primátora Břetislav Riger (Ostravak)

Stavba o délce zhruba 3,5 kilometru má navázat na již hotový úsek dálničního přivaděče. V první etapě by měli stavbaři vybudovat úsek o délce zhruba 1,8 kilometru, a to od ukončeného přivaděče z Mariánskohorské ulice až po napojení na ulici Provozní. Druhá etapa zahrnuje úsek od odbočení v Provozní po napojení na Průběžnou.

Riger uvedl, že investiční záměr stavby byl zadán už v roce 2013, po řadě průzkumů a studií byla roce 2020 dokončena dokumentace pro územní řízení, které začalo v témže roce. Zhotovitelem investičního záměru i dokumentace územního řízení je společnost Dopravoprojekt Ostrava.

Projekt se ale předloni dostal do problémů. Krajský úřad Olomouckého kraje jako příslušný stavební úřad zamítl žádost o vydání územního rozhodnutí pro jeho stavbu. Z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce tehdy vyplývalo, že předložený záměr podle úřadu nesplňoval požadavky stavebního zákona. Ostrava se proti rozhodnutí odvolala.

„Město s odvoláním uspělo, když ministerstvo pro místní rozvoj na jaře 2023 zrušilo rozhodnutí stavebního úřadu a vrátilo mu věc k novému projednání. Krajský úřad Olomouckého kraje nyní odvolání města vyhověl a pro danou stavbu územní rozhodnutí vydal, aktuálně běží lhůty pro podání odvolání,“ doplnila mluvčí.

Severní spoj a jeho zvažovaná trasa
Zdroj: Statutární město OstravaSeverní spoj a jeho zvažovaná trasa
Zdroj: Statutární město OstravaSeverní spoj
Zdroj: Dopravoprojekt Ostrava
Tagy centrální komise ministerstva dopravy ostrava Severní spoj
23 komentářů