Trolejbusová trať na letiště je už pod proudem. Svá tykadla tam poprvé testují i megatrolejbusy

Testovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPP

Začaly zkušební jízdy s trolejovým sběračem.

Na budoucí pražské trolejbusové lince 59 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla pokračují testy trolejí i nových trolejbusů. Pokud vše dopadne dobře, vyjedou na ni první vozy s cestujícími od letošního března.

Parciální megatrolejbusy Škoda Solaris 24m s přídavným bateriovým pohonem se na trase budoucí linky objevily poprvé už minulý týden. Tehdy však zdolávaly devítikilometrovou vzdálenost pouze na baterie. Hlavním cílem bylo ověření průjezdnosti celé trasy.

Obrazem: Tři články, téměř 25 metrů a nezvyklý zvuk. Škoda ukázala obří trolejbus pro Prahu

Ve středu pak začaly testy samotného trolejového vedení, které vede z Veleslavína k terminálu 3 na starém ruzyňském letišti. Dopravní podnik (DPP) pro zkušební jízdy využil svůj starší „krátký“ testovací trolejbus Škoda 24Tr. Ten před několika lety zakoupil pro zkušební a školicí jízdy z Plzně, dosud ho využíval na první novodobé pražské trolejbusové trati z Palmovky do Letňan. Na ní byl oficiální provoz linky 58 zahájen právě dnes.

Ve čtvrtek pak na letištní trasu pod trolejovým napájením poprvé přisál svá „tykadla“ i nový tříčlánkový 24metrový megatrolejbus Škoda Solaris 24m. Zkušební jízdy s trolejovým sběračem vedou na zmíněný starý ruzyňský terminál, odtud pokračují trolejbusy už jen na bateriový pohon k novým terminálům 1 a 2. Tam se opět mohou připojit k dobíjecí troleji.

Trolejbusy linky 59 v březnu nahradí současnou autobusovou linku 119, díky své délce kapacita dopravy prudce stoupne. Celkem po ní bude jezdit 20 vozů, které Škoda Group postupně do Prahy dodává.

Testovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: Zdopravy.czTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: Zdopravy.czTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPPTestovací jízdy trolejbusu Škoda Solaris 24m na pražské letiště. Foto: DPP

Megatrolejbus začal v Praze vozit cestující. Dvojité zalomení je zážitek

Tagy dpp Škoda Solaris 24m
120 komentářů