Megatrolejbus poprvé otestoval novou trať na pražské letiště, linka 59 začne jezdit v březnu

Testovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPP

První test proběhl v režimu jízdy na baterie.

Nasazení nejdelších trolejbusů v Česku na novou trať mezi Veleslavínem a Letištěm Václava Havla se blíží. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera poprvé otestoval provoz 24 metrů dlouhého megatrolejbusu Škoda-Solaris 24m v trase budoucí linky.

Dopravní podnik o zkušebních jízdách informoval na svých sociálních sítích. Test proběhl zatím v bateriovém režimu, tedy s pohonem pouze z akumulátoru, nikoliv z trolejí. Hlavním cílem bylo ověření průjezdnosti celé trasy. Trolejbus bez problémů zvládl celou trasu.

Trolejbusy mají postupně nahradit autobusovou linku 119, místo ní spojí Nádraží Veleslavín a Letiště Václava Havla trolejbusy. „Nyní máme k dispozici od výrobce tři trolejbusy tohoto typu z celkově 20 objednaných,“ uvedl DPP. Zprovoznění linky 59 předpokládá DPP letos v březnu.

Tříčlánkové bateriové trolejebusy zatím jezdí ve zkušebním provozu na jediné pražské trolejbusové lince 58 z Palmovky do Letňan. Probíhá jeho homologace, s cestujícími musí vozidla dohromady najezdit 15 tisíc kilometrů.

Trolejbusy budou jezdit z garáží Řepy, kde pro ně vzniká napájecí infrastruktura a prodloužená odstavná stání.

Testovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPPTestovací jízda trolejbusu Škoda Solaris 24m z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Foto: Dominika Brabcová / DPP
Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp linka 59 Škoda Solaris 24m
141 komentářů