Další vlak vyjel bez strojvedoucího. Regionova ujela pět kilometrů, pak vykolejila

Vykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽ

Jednotka bez strojvedoucího projela čtyři železniční přejezdy zabezpečené pouze výstražným křížem.

(průběžně aktualizujeme) Původně to vypadalo jako běžné vykolejení na lokálce. Následně se ukázalo, že jde o scénu připomínající spíše snímek Mimořádná událost.

Mluvčí hasičů Správy železnic (SŽ) ve čtvrtek odpoledne oznámil, že na trati 210 mezi Prahou a Dobříší vykolejila u obce Klínec kolem 13:15 motorová jednotka 814 Regionova. Provoz je zastaven nejméně do zítřka, ukazuje web ČD Mimořádnosti. Předpoklad nakolejení je kolem půlnoci, zítra bude probíhat oprava kolejiště.

Na místě zasahují hasiči Správy železnic, provoz na trati je zastaven stejně jako vlaky linky S88 v úseku Měchenice – Dobříš. Termín obnovení provozu je prozatím stanoven na zítřejší ráno.

Podle zdrojů Zdopravy.cz však vykolejený vlak vyjel bez strojvedoucího. Nezajištěná souprava se rozjela už ve stanici Čisovice, podle fotografií šlo o jednotku Regionova.

Souprava bez strojvedoucího poté projela odjezdové návěstidlo a výhybku a celkem ujela na trati pět kilometrů než vykolejila. Během toho projela čtyři železniční přejezdy zabezpečené pouze výstražným křížem bez závor.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala byly škody odhadnuty na 9,1 milionu korun (8,5 mil. vlak, 600 tisíc trať). „Na základě dosavadního šetření pracuje Drážní inspekce s variantou selhání lidského faktoru nebo technické závady na soupravě,“ dodal Drápal.

Vykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Drážní inspekceVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Drážní inspekceVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Drážní inspekceVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽ

Mluvčí hasičů SŽ Martin Kavka uvedl, že na místo jede nehodový vlak. Zároveň také na místo vykolejení dorazili dva inspektoři Drážní inspekce. Strojvedoucí byl postaven mimo službu.

V železniční stanici Čisovice došlo k ujetí prázdné motorové jednotky 814 směrem ke Skochovicím. Ve vlaku nebyl v době mimořádné události žádný cestující ani člen personálu. Vlak byl v danou chvíli odstavený a uzamčený,“ potvrdil následně mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Noční Prahou putoval nezajištěný vagon. Projel Libní, zastavil se až ve Vysočanech

Podle něj okamžitě zafungovala veškerá bezpečnostní pravidla a provoz na trati byl bezprostředně přerušen ještě předtím, než jednotka Regionova vykolejila přibližně v km 24,6 v údolí Bojovského potoka.

Při nehodě nedošlo k žádnému zranění a nikdo nebyl při incidentu ohrožen,“ dodal Medelský.

Provoz na trati je aktuálně přerušen, České dráhy zajistily náhradní autobusovou dopravu, jízdní doklady ČD jsou uznávány ve vybraných úsecích na linkách PID.

Tagy mimořádná událost Regionova Trať 210 Praha - Vrané nad Vltavou - Čerčany vykolejení
313 komentářů