Tečka za plynovými autobusy Tedom. Poslední vůz dnes vyjel v Liberci

Autobus Tedom C12 G v Liberci. Foto: Šjů / Wikimedia CommonsAutobus Tedom C12 G v Liberci. Foto: Šjů / Wikimedia Commons

Liberec byl posledním městem, kde ještě autobusy této značky jezdily.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) dnes završil éru autobusů na zemní plyn od českého výrobce Tedom. Naposledy vypravil do pravidelného provozu autobus Tedom C12 G. Vůz čeká prodej případnému zájemci nebo šrotace.

Poslední vypravení autobusu potvrdil provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. „V pravidelném provozu už jezdit nebude, může se maximálně do března objevit ještě jako záloha,“ dodal Lavička.

Liberec byl jedním z prvních měst, kde autobusy od Tedomu začaly jezdit. Postupně se v ulicích Liberce vystřídalo 28 vozů této značky. Autobus evidenčního čísla 524 je poslední, který v Liberci zůstal. Tedom v roce 2012 po osmi letech od zahájení výrobu ukončil.

Autobusy z poslední série byly zakoupeny v roce 2011 s evropskou dotací v dobách, kdy se dopravní podnik začal proplétat se společností BusLine. Pořízeny byly pro provoz v Jablonci nad Nisou. Kvůli sporům o využití v Liberci a podmínky byly pak přes dva roky odstaveny, v roce 2021 se jich šest vrátilo do provozu. Detailně je historie těchto vozů popsána na serveru Československý dopravák.

Liberec je posledním městem v Česku, kde autobusy Tedom s pohonem na zemní plyn dosud ještě jezdily. Model C12 G se vyráběl od roku 2007 do roku 2012. Tedom je kromě několika českých měst dodal také na Slovensko a do Německa a Bulharska.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Tedom
42 komentářů