Strojvedoucího Českých drah čeká soud za pomazání kolejí olejem, státní zástupce mu navrhuje podmínku

Trať Most - Moldava u Hrobu se zbytky namazání olejem. Foto: Jan ŠatavaTrať Most - Moldava u Hrobu se zbytky namazání olejem. Foto: Jan Šatava

Strojvedoucí vysvětlil svůj čin nesouhlasem se změnou dopravce.

Strojvedoucí Českých drah, který loni v prosinci namazal část kolejí mezi Mostem a Moldavou olejem, byl obžalován státním zastupitelstvím z obecného ohrožení a čeká ho soud.

Uvedl to server iDnes.cz. K události došlo loni při začátku platnosti nového jízdního řádu, kdy na trati skončily České dráhy a provoz osobních vlaků převzala společnost Railway Capital. Vlak nového dopravce na trati kvůli tomu uvízl. Strojvedoucí v prudkém stoupání u stanice Hrob namazal zhruba sto metrů kolejí olejem, aby vlak nemohl vyjet.

Kola byla tak namazaná, že nám zabržděný motorák začal klouzat zpět dolů z kopce, když jsme zastavili a chtěli se opět rozjet,“ popsal tehdy strojvedoucí Radan Stift. Nakonec pomohlo pískování.

V katastru obce Hrob na obě jízdní koleje nakapal minerální olej, který si přinesl v PET lahvi. Učinil tak s vědomím, že vzhledem k výraznému stoupání může dojít k prokluzu hnací nápravy vlakové soupravy,“ cituje iDnes.cz text obžaloby, kterou zpracoval státní zástupce Karel Jiruška.

„Na místě následně došlo k prokluzování kol hnacího vozidla, což vedlo k úplnému zastavení soupravy. A poté, i přes její zabrždění, začala vlaková souprava samovolně couvat. Zhruba po padesáti metrech ve smyku se strojvedoucímu podařilo zastavit na pískovaném místě, kdy po celou tuto dobu byl pohyb soupravy nekontrolovaný,“ dodal žalobce.

Strojvedoucí se k činu přiznal. Jako důvod svého konání uvedl nesouhlas se změnou dopravce. Současně měl vypovědět, že motorové vozy nejsou zabezpečeny pískovacím zařízením, což není pravda. Obžalovaný na trati dříve jezdil. Státní zástupce mu navrhuje podmíněný trest.

Tagy České dráhy Railway Capital Trať 135 Most - Moldava v Krušných horách
182 komentářů