Středočeský kraj vypsal třetí vlnu soutěží na autobusové dopravce

Nové autobusy MAN pro Arriva City. Foto: PIDNové autobusy MAN pro Arriva City. Foto: PID

Hodnota kontraktů na deset let se blíží dvaceti miliardám korun.

Středočeský kraj a Hlavní město Praha dnes zahájily soutěž na provoz autobusových linek v rámci systému Pražské integrované dopravy v dalších deseti oblastech.

Zakázky jsou již zveřejněny ve věstníku. Vítěz soutěží převezme provoz od prosince 2024, měl by tak mít dostatek času na přípravu. Jde o konkrétně o oblast Horoměřicka, Slánska, Berounska, Čáslavska, Mladoboleslavska, Kostelecka, Rožmitálska, Neveklovska, Českobrodska a Mělnicka. Noví autobusoví dopravci začnou provozovat činnost od 1. prosince 2024 na dobu deseti let. Brutto objem třetí vlny neponížený o tržby a jiné příjmy činí 19,9 miliardy korun. Jde o 38,9 milionu kilometrů ročně.

Ve všech oblastech v kraji se jezdí na základě nevysoutěžených smluv z roku 2009, které tehdejší vedení kraje (ANO 2011) ještě prodloužilo o dalších pět let z důvodu pořizování nových velkokapacitních autobusů tyto smlouvy prodlouženy o 5 let. Takový postup již není ze zákona možný. Kraj již dříve vypsal dvě vlny soutěží, v prvním tendru již otevřel nabídky dopravců.

„Předložené nabídky budou hodnoceny na základě ekonomické výhodnosti, a to pouze na základě nejnižší nabídkové ceny. Hlavním důvodem je udržení jednotné úrovně kvality ve všech soutěžených svazcích linek, ve všech oblastech, která je dána jasnými a pro všechny dopravce závaznými Standardy kvality PID, jež je nedílnou součástí zadávacích podmínek,“ řekl mluvčí Integrované dopravy Středočeského kraje Oldřich Buchetka.

Velikost oblastí kraj společně s hlavním městem Prahou zvolily tak, aby se do tendrů mohli přihlásit i menší dopravci. Lhůta na podání nabídek je do 16. ledna 2023. „Vzhledem k předpokládaným dotazům od uchazečů lze objektivně počítat s jejím prodloužením,“ dodal Buchetka.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
22 komentářů