Všechny zastávky na znamení. Po Praze zavede novinku i Středočeský kraj

Venkovská zastávka PID. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVenkovská zastávka PID. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Již dnes je na znamení zhruba 40 % zastávek, plošné opatření vypukne ve stejné datum jako v Praze.

Stejně jako v Praze budou od 29. června všechny autobusové zastávky na znamení i ve Středočeském kraji. Změnu v podmínkách přepravy cestujících schválili ve čtvrtek středočeští radní.

Pro cestující v řadě oblastí kraje nejde o novinku: několik měsíců jezdí autobusy v tomto režimu na Benešovsku a také v některých městech. Kraj si od tohoto kroku slibuje větší plynulost dopravy, úspory a zpřehlednění cestování.

„Zavedením zpřehledňuje orientaci cestujících i řidičů, autobus nemusí zbytečně zastavovat na zastávkách s minimální frekvencí, ale může je plynule projet, což má pozitivní vliv na plynulost i ekonomiku dopravy. Vyjma lepší plynulosti opatření přináší úspory pohonných hmot při brždění a rozjezdu vozidel, v zimních či letních měsících je pak lépe udržitelný tepelný komfort pro cestující. Výjimkou by nebyly ani frekventované či výstupní zastávky, neboť i ony vykazují v okrajových obdobích nulovou poptávku,“ říká Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Stiskněte tlačítko, rychle. Všechny zastávky v Praze a okolí budou už brzy na znamení

Zavedení zastávek na znamení neznamená, že by autobusy přestaly dodržovat jízdní řád. Nesmí docházet k „nadjetí“ spoje, tedy situaci, kdy autobus zastávkou projede či z ní vyjede dříve, než je stanoveno jízdním řádem.

Informační kampaň  ve vozech i na zastávkách

Poměr zastávek na znamení dnes přesahuje přes 40 % z celkového počtu. Systém bude fungovat jednoduše. Pokud bude chtít cestující vystoupit, stiskne tlačítko STOP, naopak na zastávce stačí zamávat. „Tlačítky je vybavena většina vozidel a ty, které nejsou, to v dohledné době čeká. Navíc, ve všech nově dodávaných vozidlech jsou tlačítka již velmi dobře dostupná i z některých sedadel – zejména vyhrazených – jsou dostupná bez nutnosti vstávat, neměla by tak představovat bariéru pro hůře mobilní cestující anebo rodiče s kočárky,“ dodal Borecký. Podle něj tam, kde již systém funguje, nejsou žádné stížnosti. Některé oblasti o tuto změnu samy zažádaly. „V Česku podobné opatření plošně zavedl Ústecký kraj již v roce 2015, taktéž s pozitivními zkušenostmi,“ podotkl Borecký.

Součástí příprav na červnový rozjezd bude i informační kampaň. Na zastávky i vozidla budou umisťovány informační vývěsky. Ve vozidlech bude akustické upozornění. Všichni dopravci budou požádáni o důkladné informování všech řidičů s apelem na zvýšenou pozornost a ohleduplnost v prvních týdnech. „Podle posledních dohod se zástupci Prahy bude ke stejnému systému, v ten samý den, přistoupeno i na území Prahy. V tuto chvíli je ještě otevřena otázka charakteru sdružených zastávek tramvají s autobusy,“ nastínil Borecký.

Tagy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava zastávky na znamení
146 komentářů