Stanice metra Jiřího z Poděbrad se po 10 měsících otevírá, získala podobu z doby otevření

Stanice Jiřího z Poděbrad po rekonstrukci. Foto: Praha 3Stanice Jiřího z Poděbrad po rekonstrukci. Foto: Praha 3

Výtah pro bezbariérový přístup bude otevřen na jaře příštího roku.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tento týden znovu otevře stanici metra Jiřího z Poděbrad na trase A pro provoz s cestujícími. Stát se tak má ve čtvrtek 2. listopadu dopoledne. Vlaky stanicí projíždějí od 14. ledna, samotné práce na rekonstrukci druhé nejhlubší stanice pražského metra začaly již v roce 2021.

Důvodem uzavření stanice pro provoz s cestujícími byla výměna eskalátorů, uzávěru využili stavbaři i na další práce. Na nástupišti i v eskalátorovém tunelu mimo jiné provedli sanace průsaků vody, vyměnili poškozené kamenné obklady, odstranili stávající osvětlení a nainstalovali nové úsporné, které je zabudováno v podhledech. Tím nástupiště postupně dostalo svůj původní vzhled, jaký mělo při zahájení provozu.

Obrazem: Stanice metra Jiřího z Poděbrad prochází proměnou v bezbariérovou

Součástí celé akce je i vybudování výtahu pro bezbariérový přístup. Ten má být zprovozněn v květnu příštího roku.

Stanice Jiřího z Poděbrad je druhou nejhlubší stanicí pražského metra, hloubka středu nástupiště je 45 metrů (nejhlubší je Náměstí Míru – 53 metrů). Stanice má druhý nejdelší eskalátorový tunel (73,1 metru), dopravní výška eskalátorů s téměř 37 metry je třetí nejvyšší. Zakázku na modernizaci stanice, která byla uvedena do provozu před Vánoci roku 1980, získalo koncem května 2021 sdružení firem Strabag a AŽD Praha s cenou 1,289 miliardy korun. Jde o jednu z největších investic DPP za poslední léta.

Stanice Jiřího z Poděbrad po rekonstrukci. Foto: Praha 3Stanice Jiřího z Poděbrad po rekonstrukci. Foto: Praha 3Stanice Jiřího z Poděbrad po rekonstrukci. Foto: Praha 3Stanice Jiřího z Poděbrad po rekonstrukci. Foto: Praha 3Stanice metra Jiřího z Poděbrad (prosinec 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkStanice metra Jiřího z Poděbrad téměř před znovuotevřením. Foto Daniel Šabík / DPPStanice metra Jiřího z Poděbrad téměř před znovuotevřením. Foto Daniel Šabík / DPPStanice metra Jiřího z Poděbrad téměř před znovuotevřením. Foto Daniel Šabík / DPP

 

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Jiřího z Poděbrad stanice metra Jiřího z Poděbrad
70 komentářů