Správa železnic zažádala o demoliční výměr na kladenské nádraží, o osudu budovy není rozhodnuto

Modernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: Ropid

Ve sklepních prostorech budovy se nově objevila voda.

Správa železnic požádala stavební úřad o demoliční výměr na stávající výpravní budovu ve stanici Kladno. Zda půjde budova nakonec k zemi, není ale ještě jisté.

O podání žádosti informovala na Facebooku opoziční kladenská zastupitelka Anna Gamanová. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda žádost potvrdil. Podle něj ale ještě není jisté, že budova půjde k zemi.

O možné demolici výpravní budovy se ve městě spekuluje několik měsíců. „Zhotovitel stavby demolici plamenně obhajoval. Že toto místo má svou naprosto jasnou budoucnost, kterou je vidět na projektech a zájmu investorů o místní pozemky, to Správa železnic nevidí,“ napsala zastupitelka na Facebooku. Podle ní už projekt nové budovy připravují dva architektonické týmy.

Nádražní budově v Kladně hrozí demolice, je v horším stavu, než se čekalo

Stanice Kladno prochází rozsáhlou modernizací, výpravní budova měla ale zůstat zachována a projít rekonstrukcí. Podle Gavendy v kladenské nádražní budově proběhl plánovaný doplňkový průzkum, který bylo možné provést až po jejím vyklizení. „Kopanými sondami byly oproti předpokladům zjištěny odlišné základové poměry budovy. Ve sklepních prostorech se navíc aktuálně objevila voda – zřejmě jde o nastoupanou podzemní vodu,“ vysvětlil Gavenda.

Podle něj Správa železnic stále zvažuje, že bude jednodušší a levnější postavit novou budovu. „Zároveň bylo vzhledem ke značné časové náročnosti jeho vydání už také požádáno o demoliční výměr na stávající budovu. Chceme totiž mít prověřeny a být připraveni na obě možné varianty vývoje,“ dodal Gavenda.

Mluvčí Kladna Vít Heral v září pro deník Zdopravy.cz uvedl, že město nebude za každou cenu bránit stávající budovu. „K diskuzi je nové, moderní a funkční řešení, které může přinést i značné provozní úspory. Podmínkou města by v tomto případě ovšem byla co nejvyšší architektonická kvalita optimálně vzešlá z architektonické soutěže,“ dodal Heral.

Tagy Kladno Správa železnic trať Kladno - Kladno-Ostrovec
50 komentářů