Rozhodnuto: Výpravní budova kladenského nádraží půjde k zemi, nahradí ji novostavba

Nová nádražní budova Kladno, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Kladno, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Stará budova je podle SŽ ve výrazně horším stavu, než se předpokládalo. Město demolici podpořilo.

Správa železnic (SŽ) dnes utnula dlouhé měsíce spekulací o osudu nádražní budovy ve stanici Kladno. Původní plány na kompletní rekonstrukci vzaly za své, stará budova půjde k zemi a bude nahrazena novostavbou. Podle SŽ bylo zvoleno nejlepší řešení.

„Výsledky měření ukázaly, že jsou v budově nejen odlišné základové poměry, ale byla zde zjištěna také přítomnost podzemní vody. Vzhledem k výrazně horšímu stavu objektu oproti očekávání bylo potřeba zvážit další možnosti, ze kterých se výstavba nové haly ukázala jako nejlepší řešení,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Demolice a nová výstavba má být jednodušší a levnější možnost.

V rámci probíhající rekonstrukce celé stanice byl v budově provedený průzkum za pomoci kopaných sond, které ukázaly horší stav budovy oproti předpokladům. Podle SŽ bylo možné k průzkumu přikročit až po úplném vyklizení objektu. SŽ si už loni požádala o demoliční výměr, tehdy ale ujišťovala, že o osudu budovy ještě není rozhodnuto.

„Když se ukázal skutečný stav původní budovy, rozhodli jsme se s kolegy ve vedení města jednoznačně podpořit nové, moderní a funkční řešení s nižší energetickou náročností, což může přinést i značné provozní úspory. Předložená studie z našeho pohledu vypadá velice dobře,“ podpořil bourání kladenský primátor Milan Volf.

Správa železnic už má zpracovanou koncepční studii k nové budově od firmy Jakub Cigler Architekti. Nyní na ni naváže přípravou projektové dokumentace. Následovat bude soutěž na zhotovitele stavebních prací.

Nová nádražní budova Kladno, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Kladno, vizualizace. Pramen: Správa železnicNová nádražní budova Kladno, vizualizace. Pramen: Správa železnicVýpravní budova ve stanici Kladno. Foto: Tomáš LysoněkModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: Ropid
Tagy Kladno nádraží Kladno Správa železnic trať Kladno - Kladno-Ostrovec
258 komentářů