Správa železnic vybudovala nový přístřešek podle návrhu studentů

Nový přístřešek zastávky Chřenovice - Podhradí. Foto: Správa železnicNový přístřešek zastávky Chřenovice - Podhradí. Foto: Správa železnic

Nový přístřešek vyšel na necelého půl milionu korun.

Správa železnic zprovoznila nový dřevěný přístřešek na zastávce Chřenovice – Podhradí na trati Čerčany – Světlá nad Sázavou. Jeho podoba je výsledkem studentském soutěže.

Vznikl podle návrhu studentů Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity a Fakulty stavební ČVUT. Podle jiného návrhu na jaře vyroste další přístřešek, tentokrát v zastávce Teplička u Karlových Varů.

Náklady celé akce, zahrnující vedle dodávky a montáže nového přístřešku také odstranění původního objektu, zemní práce, dodávku a instalaci mobiliáře, dlažby, orientačního systému a další související práce, dosáhly 998 000 korun, samotný přístřešek a jeho montáž představovaly zhruba polovinu této částky (475 000 korun bez DPH).

Zastávka pro hory a lesy. Studenti navrhli pro Správu železnic dřevěný přístřešek

„V rámci studentské soutěže jsme ocenili dva návrhy, které jsme se rozhodli také realizovat. Na jaře letošního roku se vybuduje druhý oceněný přístřešek, a to v zastávce Teplička u Karlových Varů. Po provozním ověření vybereme jeden z přístřešků, který bude v budoucnu navrhován jako typový pro zastávky tohoto charakteru,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Úkolem studentské soutěže bylo navrhnout přístřešek pro využití v horských a podhorských oblastech nebo v chráněných krajinných a přírodních lokalitách. Celková cena neměla překročit 500 tisíc korun, a to včetně realizace stavby. Jako materiál se mělo v maximální možné míře použít dřevo z místních zdrojů; právě podpora dřeva jako hlavního stavebního materiálu byla jedním z cílů soutěže. Porota rovněž hodnotila náročnost údržby.

Nový přístřešek zastávky Chřenovice - Podhradí. Foto: Správa železnicNový přístřešek zastávky Chřenovice - Podhradí. Foto: Správa železnicNový přístřešek zastávky Chřenovice - Podhradí. Foto: Správa železnicPůvodní přístřešek zastávky Chřenovice - Podhradí. Foto: Správa železnic
Tagy nové železniční zastávky přístřešky Správa železnic trať 212 Čerčany - Světlá nad Sázavou
124 komentářů