Dřevěný přístřešek, nástupiště a cesta za 10 milionů. Teplička má novou zastávku blíže obci

Nová železniční zastávka Teplička. Foto: Správa železnicNová železniční zastávka Teplička. Foto: Správa železnic

Jde o druhou zastávku, jejíž podoba vzešla ze studentské soutěže.

Správa železnic dnes otevřela druhou zastávku, jejíž podoba vzešla ze studentské soutěže. Dřevěný přístřešek vznikl na trati z Mariánských Lázní do Karlových Varů v obci Teplička.

Oproti stávající budově, kde dosud zastavovaly vlaky, je nový objekt posunut zhruba o 400 metrů blíže obci. Součástí akce s rozpočtem 9,6 milionu korun bylo vybudování bezbariérového nástupiště, přístupové cesty a samotného přístřešku, uvedla Správa železnic. „Přístřešek skvěle ladí s okolní krajinou a splňuje všechny praktické požadavky pro pohodlné cestování,“ uvedla Správa železnic na sociální síti X. Budovu bývalé zastávky nabídne Správa železnic obci.

Jde o druhou zastávku v zemi, kde vznikl přístřešek podle vítězného návrhu studentů z ČZU a ČVUT. První začal sloužit veřejnosti letos na počátku roku v zastávce Chřenovice-Podhradí na trati Čerčany – Světlá nad Sázavou. Stavební práce provedla firma N + N Litoměřice, přístřešek ČZU – Fakulta lesnická a dřevařská.

Správa železnic vybudovala nový přístřešek podle návrhu studentů

Úkolem studentské soutěže bylo navrhnout přístřešek pro využití v horských a podhorských oblastech nebo v chráněných krajinných a přírodních lokalitách. Celková cena neměla překročit 500 tisíc korun, a to včetně realizace stavby. Jako materiál se mělo v maximální možné míře použít dřevo z místních zdrojů; právě podpora dřeva jako hlavního stavebního materiálu byla jedním z cílů soutěže. Porota rovněž hodnotila náročnost údržby.

Nová železniční zastávka Teplička. Foto: Správa železnicNová železniční zastávka Teplička. Foto: Správa železnicNová železniční zastávka Teplička. Foto: Správa železnicNová železniční zastávka Teplička. Foto: Správa železnicDosavadní budova zastávky Teplička. Foto: GWTR
Tagy nové železniční zastávky přístřešky Správa železnic trať 149 Karlovy Vary dolní nádraží - Mariánské Lázně
28 komentářů