Správa železnic uzavře dočasně lávky na výtoňském mostě

Železniční most přes Vltavu ve Výtoni, stav duben 2023. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční most přes Vltavu ve Výtoni, stav duben 2023. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Důvodem omezení je instalace čidel, jedna lávka bude vždy průchozí.

Správa železnic (SŽ) rozšíří na železničním mostě přes Vltavu v Praze mezi Výtoní a Smíchovem systém bezpečnostního monitoringu. Důvodem je zhoršující se stav konstrukce. V příštích dnech tak bude vždy jedna z lávek pro pěší uzavřena kvůli instalaci nové technologie.

Omezení pro pěší oznámila Správa železnic na svých stránkách k železničnímu mostu. Dosavadní systém čidel na železničním mostě pod Vyšehradem doplní tým pod vedením Fakulty stavební ČVUT v Praze o další čidla akustické emise.

„Provede také doplňkový diagnostický průzkum zaměřený na kritické uzly diagonál u dolního pasu nosné konstrukce. Aby bylo možné detekovat případné únavové porušení materiálu, uzly se nejprve očistí otryskáním,“ uvedla Správa železnic.

Od 28. srpna do 1. října bude nejprve mimo provoz lávka severní. Jižní lávka se potom uzavře mezi 2. říjnem a 12. listopadem.

O budoucnosti mostu není stále rozhodnuto. Odborné kolokvium doporučilo postavit nový, ozývají se ale zastánci jeho rekonstrukce a nebouraní. Poslední vývoj popsal v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz Pavel Paidar ze Správy železnic.

SŽ: Na Vyšehradském mostě by se nemělo experimentovat. Vyvracet kritiku nás stojí energii

Tagy Správa železnic Vyšehradský most Výtoňský most železniční most pod vyšehradem
101 komentářů