Správa železnic osadí desítky budov fotovoltaickými panely

Elektrárna na střeše nádražní budovy v Děčíně. Pramen: Správa železnicElektrárna na střeše nádražní budovy v Děčíně. Pramen: Správa železnic

Uplatnění má fotovoltaika nalézt i na vhodných trafostanicích, stavědlech nebo v areálech drážních hasičů.

Správa železnic (SŽ) osadí po pilotním projektu v Děčíně solární panely na střechy dalších nádražních objektů po celé republice. Provoz budov má být díky využití obnovitelných zdrojů energie šetrnější k životnímu prostředí.

Na instalaci fotovoltaiky v drážním prostředí aktuálně probíhají soutěže. Jejich vítězové nejprve vyprojektují a následně nainstalují panely tak, aby mohly být v polovině příštího roku zapojeny do distribuční sítě. Náklady se blíží 60 milionům korun, návratnost je při současných cenách podle SŽ přibližně deset let. Celková úspora energie má být ročně 1260 MWh.

Slunečních elektráren se dočkají například stávající nádraží v Brandýse nad Labem, Berouně nebo Kuřimi, s instalací se počítá i u právě budovaných novostaveb v Chodově a Aši. Panely se osadí také na administrativní a provozní objekty Správy železnic v Brně, Pardubicích, Plzni, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Ústí nad Labem a Děčíně.

Uplatnění mají dále nalézt i na vhodných trafostanicích, stavědlech nebo v areálech drážních hasičů.

Tagy fotovoltaická elektrárna Správa železnic
56 komentářů