Deutsche Bahn poprvé dodává elektřinu ze své solární elektrárny do trakčního vedení

Solární elektrárna ve Wasbeku. Foto: Deutsche BahnSolární elektrárna ve Wasbeku. Foto: Deutsche Bahn

Výkon nové elektrárny pokryje jeden den provozu na německé železnici.

Společnosti Deutsche Bahn a Enerparc spustily v závěru minulého týdne do provozu zatím svoji největší fotovoltaickou elektrárnu. Vznikla u Wasbeku ve Šlesvicku-Holštýnsku na celkem 40 hektarech. Poprvé dodává solární elektrárna vyrobenou elektřinu přímo do trakčního vedení přes měnírnu v Neumünsteru.

DB chce postupně zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů, aktuálně dosahuje 65 procent. To je výrazně více, než aktuální německý energetický mix, ve kterém tvoří obnovitelné zdroje 46 procent. „Deutsche Bahn je již nyní největším německým uživatelem zelené elektřiny. Vedle větrné a vodní energie se solární energie stále více stává jedním z obnovitelných zdrojů energie v našem mixu trakčního proudu. Ve Wasbeku nyní poprvé v pilotním projektu dodáváme solární energii přímo do trakční elektrické sítě,“ řekl člen představenstva DB Berthold Huber.

Nová elektrárna má výkon 41 megawatt peak (MWp). Ročně má vygenerovat kolem 38 gigawatthodin (GWh) energie, což odpovídá spotřebě elektřiny za jeden den v celé německé trakční energetické síti.

Tagy DB Deutsche Bahn fotovoltaická elektrárna FVE obnovitelné zdroje energie
61 komentářů