Správa železnic instaluje nové tabule, které zobrazují i řazení vlaků

Infotabule s řazením vlaku na nádraží České Budějovice. Pramen: Správa železnicInfotabule s řazením vlaku na nádraží České Budějovice. Pramen: Správa železnic

Další novinkou je rozmísťování monitorů s odjezdy vlaků do podchodů pod nástupišti.

Správa železnic (SŽ) se dnes pochlubila novinkou v informování cestujících. Jsou jí informační tabule, které kromě obvyklých sdělení o daném spoji zobrazují i aktuální řazení vlakové soupravy. Ověřovací provoz první tabule běží od konce července na nástupišti v Českých Budějovicích.

„Pro správné fungování celého zařízení je potřebná úzká spolupráce s dopravci. Správa železnic proto vytvořila speciální aplikaci, prostřednictvím které se informace o řazení vlaku zadávají a následně se zobrazují na monitorech,“ uvedla SŽ.

Stejný systém, který má cestujícím pomoci najít rezervované místo, se bude následně instalovat na pardubickém hlavním nádraží a v dalších stanicích.

Další novinkou, kterou se SŽ dnes pochlubila a která je nicméně už staršího data, je rozmísťování monitorů s odjezdy vlaků do podchodů pod nástupišti. „Cestují tak při přestupu mezi vlaky nemusejí jít kvůli informacím o odjezdu svého dalšího spoje až do odbavovací haly. Nové tabule ocení také osoby se sníženou schopností pohybu,“ oznámila SŽ.

Monitory jsou aktuálně například v podchodech stanic Praha hlavní nádraží, Pardubice hlavní nádraží, České Budějovice, Praha-Vysočany, Roudnice nad Labem, Roztoky u Prahy nebo Brandýs nad Orlicí.

S další inovací se mohou setkat cestující na zastávkách na trati z Havlíčkova Brodu do Humpolce. Jde o informační tabule využívající papír s elektronickým inkoustem. Tato energeticky úsporná technologie funguje podobně jako čtečky elektronických knih.

Tagy informační tabule informování cestujících Správa železnic
230 komentářů