Jezdi vpravo. Nad českými dálnicemi se rozsvítí tabule s hesly

Informační tabule. Autor: ŠJů, Wikimedia CommonsInformační tabule. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic se po letech rozhodly dát větší smysl vesměs nevyužitým světelným tabulím nad českými

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic se po letech rozhodly dát větší smysl vesměs nevyužitým světelným tabulím nad českými dálnicemi. Na tabulích se budou nově zobrazovat hesla, která mají provoz na dálnicích zcivilizovat a zvýšit tak jeho bezpečnost.

Novinku, na které se podílí také BESIP, si byl dnes na D1 otestovat ministr dopravy Vladimír Kremlík. Řidiči se s ní budou setkávat v následujících měsících; na tabulích se bude střídat celkem šest hesel v českém a anglickém jazyce. Řidiče budou nabádat ke správnému způsobu jízdy, například aby se na dálnicích drželi pokud možno v pravém pruhu.

Ministerstvo se inspirovalo v zahraničí, podobné cedule jsou například ve Slovinsku a v Rakousku. Na českých dálnicích je nyní instalováno 136 proměnných tabulí, většinou jsou ale zhasnuté. Řidiče informují pouze o mimořádnostech.

ŘSD chce rovněž navrhnout novou značku, která by podobně jako v zahraničí nabádala řidiče k vytvoření záchranářské uličky v kolonách. Novinkou mají být i modré majáky na vozidlech silničářů, oranžové prý nebudí dostatečný respekt.

V Rakousku nabádají řidiče k jízdě vpravo časté značky. Pramen: Asfinag

V Rakousku nabádají řidiče k jízdě vpravo časté značky.
Pramen: Asfinag

Hesla na informačních tabulích na českých dálnicích:
· Dodržuj rychlost / Avoid speeding
· Udržuj odstup / Keep distance
· Jezdi vpravo / Keep right
· Odpočiň si / Take a Rest
· Připoutej se / Use Seat Belt

Tagy dálnice informační tabule Ministerstvo dopravy ŘSD
39 komentářů