Smartwings se vrací se svými letadly na zimu do USA, získaly i nový kontrakt v Izraeli

Boeing 737-800. Foto: SmartwingsBoeing 737-800. Foto: Smartwings

Český dopravce uspěl ve výběrových řízení u tří společností na pronájem letadel včetně posádek.

Po roční pauze způsobené pandemií koronaviru bude mít česká letecká společnost Smartwings umístěnou část své flotily na jiných kontinentech. Celkem šest letadel bude létat přes zimu v Izraeli, tři pak v USA.

Nové zakázky na takzvaný ACMI pronájem (letadlo včetně posádek – Aircraft Crew Maintenance Insurance) oznámily Smartwings v tiskové zprávě. Ve všech případech jde o letadla Boeing 737-800.

Na linkách izraelské letecké společnosti Israir bude létat pět letadel Smartwings, jedno letadlo pak na letech společnosti Arkia. Pronájem letadel Smartwings do Izraele k Israir Airlines navazuje na spolupráci z letošního jara (květen 2021), kdy u izraelské letecké společnosti Israir létaly dva stroje z flotily Smartwings (Boeing 737-800 a 737MAX).

Smartwings se s Israir Airlines dohodl také na code-sharové spolupráci na lince z Prahy do Tel Avivu. Z izraelského hlavního letiště pak bude pro Israir létat do Atén, Budapešti, Batumi, Kyjeva, Larnaky, Sofie, Říma, Mnichova, Tbilisi a Berlína. Letadlo pronajaté společnosti Arkia bude operovat linky z Tel Avivu do Dubaje, Marakéše, Atén, Říma, Amsterdamu, Barcelony či Jerevanu.

Lety ze severu USA do Karibiku

Letadla Smartwings se vrátí i za Atlantský oceán do Karibiku. Dopravce sice neobnovil tradiční spolupráci s kanadskou společností Sunwing, obnovuje ale spolupráci s americkou společností Swift Air. V USA jsou počty cestujících v letadlech na úrovni před pandemií. Letadla budou umístěna do měst Milwaukee (Wisconsin, 2 letadla) a Lansing (Michigan, 1 letadlo). Budou nasazována na linky do Mexika, Dominikánské republiky a na Jamajku.

Každý takový kontrakt nám pomůže zajistit práci našim kvalifikovaným zaměstnancům v zimním období, kdy je poptávka po létání v Evropě nižší a odvětví letecké dopravy se stále vzpamatovává z koronavirové krize a potýká se s přetrvávajícími omezeními,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel letecké společnosti Smartwings.

Tagy ACMI Arkia Israir smartwings Swift Air
23 komentářů