Slovensko chce dotovat letecká spojení, zvažuje linky z Košic do Göteborgu a Bratislavy

ATR 72 společnosti ČSA v Košicích. Zdroj: Czech AirlinesATR 72 společnosti ČSA v Košicích. Zdroj: Czech Airlines

Novelu schválila slovenská vláda.

Slovenská vláda schválila novelu, která umožní dotování leteckých spojení. Hlasovat o ní ještě bude parlament, prosazována je ve zkráceném řízení. Informoval o tom Denník N.

V materiálu se konkrétně hovoří o lince z Göteborgu do Košic. Podporu jejího zavedení slibovalo Slovensko v investiční smlouvě s automobilkou Volvo, která u města staví novou továrnu na elektromobily.

Podle slovenského ministra dopravy Jozefa Ráže by o dotace mohli dopravci soutěžit. Ročně má na novou linku jít asi milion eur. Další podrobnosti zatím známy nejsou.

Göteborg nemusí být pro Košice jedinou novou dotovanou destinací. Ráž nevyloučil, že by stát mohl v budoucnu přispívat také na vnitrostátní spojení s Bratislavou. Na trase létaly naposledy České aerolinie. Linku ukončily v roce 2019 z důvodu nedostatečné kapacity odpovídajícího typu letadel ve flotile. V té době vyřazovaly trojici turbovrtulových letounů ATR 42.

Co ministr Ráž naopak podle Denníku N vyvrátil, jsou úvahy o vytvoření národního leteckého dopravce. Připustil však, že taková jednání mohou probíhat „jinde“. Vznik národní aerolinky neúspěšně prosazoval Andrej Danko ve třetí vládě Roberta Fica.

Tagy BTS dotace KSC Letisko Bratislava Letisko Košice Letiště Bratislava Letiště Košice slovensko vnitrostátní letecká doprava
48 komentářů