Novinky dopravců za českými hranicemi: Šanghaj, Šen-čen, Istanbul a Helsinky

Letadlo China Eastern v Praze. Pramen: Letiště PrahaLetadlo China Eastern v Praze. Pramen: Letiště Praha

China Eastern otevřou linku z Vídně do Šanghaje, Hainan Airlines do Šen-čenu. Z Bratislavy bude létat Pegasus do Istanbulu a z Vratislavi začal létat Finnair do Helsinek.

Čeští turisté se mohou těšit na několik pro ně potenciálně atraktivních linek z okolních letišť.

Na vídeňské letiště míří letecké společnosti China Eastern Airlines a Hainan Airlines. Zatímco Hainan již spojení do Prahy oznámil, s China Eastern vedení ruzyňského letiště zatím jedná. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí Letiště Praha Michal Procházka.

China Eastern začnou létat do Vídně 23. června. Na lety z letiště Pudong nasadí Airbusy A330-200. Na trase budou čínskému dopravci konkurovat Austrian Airlines. Hainan spustí své lety do Vídně 29. května, na rozdíl od Prahy nabídne Vídeňanům jako novou destinaci Šen-čen.

Nový dopravce pro Bratislavu

Nové pravidelné linky se dočká také Vídni blízké bratislavské letiště. Od poloviny května spustí lety mezi Bratislavou a letištěm Sabiha Gökçen v Istanbulu nízkonákladová letecká společnost Pegasus Airlines. Na trase nabídne dva lety týdně s Airbusy A320 či Boeingy 737-800. Půjde o třetí pravidelnou destinaci z Bratislavy do Turecka. Dalšími jsou Dalamán a Antalya.

„Pro bratislavské letiště je to obrovský úspěch, za kterým stojí celý tým lidí z několika resortů. Toto spojení umožní cestování nejen do Istanbulu, ale může sloužit i jako přestupní stanice na další regionální nebo dálkové  linky do Asie či Afriky,“ uvedl šéf Letiště Bratislava Dušan Novota s tím, že letenky jsou již v prodeji.

Letiště Bratislava. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Letiště Bratislava.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Zastoupení aliancí ve Vratislavi kompletní

Zatímco uvedené linky inaugurace teprve čeká, ve Vratislavi (Wroclawi) již nové pravidelné spojení přivítali. Ve čtvrtek 4. dubna přistál na vratislavském letišti první let z Helsinek. Spojení bude v provozu sedmkrát týdně. Příchod zástupce aliance leteckých společností Oneworld znamená pro Letiště Vratislav zastoupení všech tří aliancí, tedy kromě výše uvedené také Star Alliance a SkyTeam.

V pondělí, středu, pátek a neděli odlétají letadla z Vratislavi v 8:25 a ve čtvrtek, úterý a sobotu v 18:00. Trasu obsluhuje Embraer 190 s kapacitou 100 cestujících.

„Kromě toho, že je Vratislav zajímavým místem pro turisty, je známá také jako polské Silicon Valley, a proto věříme, že bude velmi atraktivní destinací zejména pro obchodní cestující,“ řekl při slavnostní inauguraci ředitel Finnairu pro Evropu Arunas Skuja.

Finnair začal létat do Vratislavi.
Zdroj: Port Lotniczy WrocławFinnair začal létat do Vratislavi.
Zdroj: Port Lotniczy WrocławFinnair začal létat do Vratislavi.
Zdroj: Port Lotniczy Wrocław
Tagy BTS China Eastern China Eastern Airlines Finnair Letisko Bratislava Letiště Bratislava Letiště Vídeň Letiště Vratislav Pegasus VIE WRO
Žádné komentáře