Nejvíce cestujících z hlavních letišť v regionu odbavili loni v Mnichově, Praha zaostává

Letiště Mnichov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Mnichov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Pražskému letišti patří za Budapeští předposlední příčka.

Z každoročních provozních výsledků hlavních letišť v okolí Česka vyšel nejlépe Mnichov. Poslední místo patří tradičně Bratislavě. Pražské letiště v konkurenci Mnichova, Vídně, Berlína, Varšavy, Budapešti a Bratislavy zaujímá se svými necelými 14 miliony odbavených cestujících až předposlední příčku. Varšava a Budapešť přitom bývaly tradičně v počtu cestujících až za Prahou. Varšava Prahu poprvé předstihla v roce 2017, Budapešť přes velké nárůsty až do covidu zaostávala. Bratislava hraje kvůli blízkosti Vídně dlouhodobě jinou ligu.

Mnichov

Letiště Mnichov odbavilo za rok 2023 hned 37 milionů cestujících. V meziročním srovnání je to nárůst o 17 procent, tedy o 5 milionů více. Oproti úspěšnému roku 2019 před pandemií jsou již v Mnichově na 80 procentech provozu. Letadla byla obsazena z 81,3 procenta.

Hlavní zaměření mnichovského letiště cílilo vloni na rozvoj cest začínajících nebo končících v Mnichově. Segment se podařilo meziročně navýšit o 22 procent. Rostly i počty přestupujících pasažérů, meziročně jich bylo o 11 procent více. Celkem nabízelo Letiště Mnichov v roce 2023 lety 90 dopravců do 219 destinací v 64 zemích.

Vídeň

Vídeňským letištěm prošlo v loňském roce 29,5 milionu cestujících. Jde o druhý nejlepší výsledek v historii letiště. V meziročním srovnání je to o 24,7 procenta více. Letos by odbavených pasažérů mohlo být na 30 milionů. Letiště Vídeň bylo vloni na 93,3 procenta provozu před pandemií. Nejvíce se z něj létalo do Německa, Španělska a Itálie.

Berlín

Letiště Berlín Brandenburg využilo za rok 2023 celkem 23,07 milionu cestujících. To bylo o 3,22 milionu více jak v roce 2022, ale stále o 12,6 milionu méně než před pandemií. Předpandemickou úroveň dohnali v Berlíně alespoň na dálkových linkách.

Varšava

Varšavské Chopinovo letiště odbavilo minulý rok 18,5 milionu pasažérů. Nejpopulárnější destinace byly Londýn, Paříž či Antalya. Prognózy předčila Varšava o více jak tři miliony cestujících. Rok 2023 byl pro varšavské letiště rekordní v charterové dopravě. Tranzitních cestujících bylo z celkového počtu 26 procent. Varšava je již na 98 procentech provozu před pandemií.

Budapešť

Letiště Budapešť vloni odbavilo 14,7 milionu cestujících, tedy asi o milion více než Praha. Meziročně odbavili v Budapešti o 2,5 milionu pasažérů více, v procentech je to asi 20procentní nárůst. Za absolutním rekordem z roku 2019 zaostávají o 10 procent. Dohnat by jej mohli ještě letos.

Praha

Letištěm Václava Havla Praha prošlo v loňském roce celkem 13,8 milionu cestujících, což je meziročně o 29 procent více. K předcovidovému rekordu z roku 2019 (17,8 milionu cestujících) letišti ještě scházejí čtyři miliony pasažérů. S dorovnáním rekordu se nepočítá ani letos, zejména kvůli trvajícímu výpadku destinací v Rusku a na Ukrajině.

Bratislava

Nejméně cestujících z výše uvedených letišť odbavili za rok 2023 v Bratislavě, a to 1,8 milionu. Bratislavské letiště je však v těsné blízkosti toho vídeňského, kterému nemůže konkurovat. Uplynulý rok Bratislava hodnotí jako úspěšný, meziročně jí přibylo téměř 30 procent cestujících. Zajímavý je nárůst v nepravidelné a ostatní dopravě ve srovnání s rokem 2019, a to o 138 procent.

Tagy BTS BUD Letisko Bratislava Letiště Bratislava Letiště Budapešť Letiště Mnichov Letiště Varšava Letiště Vídeň MUC VIE WAW
96 komentářů