SeznamZprávy.cz: Ministerstvo musí zrušit soutěž na poradce pro stavbu D35

Vizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSDVizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSD

Podle ministerstva zrušení tendru neohrozí termín otevření do roku 2029.

Plány na další zapojení soukromého kapitálu do výstavby českých dálnic zadrhly. Ministerstvo dopravy musí zrušit a znovu vypsat soutěž na poradce, který by pomohl státu s přípravou soutěže na PPP projekt dálnice D35 z Opatovce do Mohelnice.

Upozornil na to server SeznamZprávy.cz, kterému to potvrdil ministr dopravy Martin Kupka. Podle něj bude vypsán do tří týdnů nový tendr. Soutěž běží od ledna, za tu dobu nebyl stát schopen vítěze vybrat.

„Pracujeme nyní na vypsání nového zadávacího řízení, které vyloučí všechny pochybnosti o nárocích na kvalifikaci uchazečů. Rozběhne se do tří týdnů,“ uvedl šéf resortu pro Seznam Zprávy. Další kroky budou prý urychleny tak, aby nebyl ohrožen termín dostavby v roce 2029.

„Důvodem zrušení zadávacího řízení byla skutečnost, že ani přes opakované dotazy na jednotlivé účastníky nebyly uspokojivě vyvráceny všechny obavy hodnotící komise ohledně splnění definovaných podmínek zadávací dokumentace. Ministerstvo dopravy nyní vypíše nové zadávací řízení, které vyloučí pochybnosti o nárocích na kvalifikaci uchazečů. Rozběhne se do tří týdnů,“ uvedlo ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

Stát začal vybírat poradce pro soutěž na stavbu D35 formou PPP

Soutěž na poradce opakuje postup jako u D4, kde výběru takzvaného koncesionáře předcházela soutěž na poradce pro samotný velký tendr. Tehdy zakázku vyhrálo sdružení White & Case, Česká spořitelna a Obermeyer Helika. Odhadovaná cena byla 97,5 milionu korun.

PPP projekt se měl týkat dvou úseků: Opatovec – Staré Město a Staré Město – Mohelnice o celkové délce 34,8 kilometru.

Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město D35 Staré Město - Mohelnice Ministerstvo dopravy PPP
24 komentářů