Stát začal vybírat poradce pro soutěž na stavbu D35 formou PPP

Vizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSDVizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSD

Plán na zapojení soukromého kapitálu do výstavby D35 již schválila vláda.

Po budování dálnice D4 metodou PPP vypsal stát novou zakázku na stejnou metodu pro další úsek české dálniční sítě, který si nechá postavit a pak ho bude splácet.

V soutěži s odhadovanou cenou 97,5 milionu korun hledá ministerstvo dopravy poradce pro výběr takzvaného koncesionáře na stavbu D35 v úseku Opatovec – Mohelnice.

Zakázku dnes ministerstvo dopravy zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek. Jde o stejný postup jako u D4, kde výběru takzvaného koncesionáře předcházela soutěž na poradce pro samotný velký tendr. Tehdy zakázku vyhrálo sdružení White & Case, Česká spořitelna a Obermeyer Helika. Vítěz poskytne komplexní právní, finanční, ekonomické a technické poradenství pro samotný výběr koncesionáře.

Zařazení dvou úseků D35 do výstavby formou PPP schválila loni vláda. Jde, zjednodušeně řečeno, o systém výstavby dálnice na dluh. Dálnici postaví soukromý investor, bude se o ni i vybranou dobu starat. Stát mu bude platit za užívání silnice. V případě D35 půjde o úseky Opatovec – Staré Město a Staré Město – Mohelnice. Součástí bude i budoucí nejdelší český silniční tunel Dětřichov.

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně počítá s tím, že hotovo by mohlo být v roce 2030. V případě úseku z Opatovce již ŘSD žádá o stavební povolení, pro úsek do Mohelnice má čerstvě územní rozhodnutí.

Trasa dálnice D35 mezi Opatovcem a Starým Městem. Foto: ŘSDD35 Staré Město - Mohelnice. Pramen: ŘSD
Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město D35 Staré Město - Mohelnice Ministerstvo dopravy PPP
26 komentářů