ŘSD vypsalo tendr na průzkum i k tunelu Luka na středočeské D3

Dálnice D3 přes Posázaví, vizualizace. Pramen: ŘSDDálnice D3 přes Posázaví, vizualizace. Pramen: ŘSD

Podle šéfa ŘSD Radka Mátla začnou letos práce na dokumentaci pro stavební povolení ke středočeským úsekům.

Ke středočeské části D3 běží tendry na podrobný geotechnický průzkum už ke dvěma náročným stavebním prvkům. Vedle tendru na průzkum k tunelu Kamenná Vrata zahájilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) soutěž i na prozkoumání podloží k tunelu Luka. Předpokládaná cena je 352 milionů korun bez DPH.

Tunel Luka o délce 1843 metrů je součástí dálničního úseku Jílové – Hostěradice. Podrobný geotechnický průzkum bude mít podobu štoly o délce 1480 metrů. Tunel navazuje na most přes Sázavu (787 m), ke kterému chce ŘSD vypsat tendr na průzkum rovněž ještě letos.

Středočeská D3, úsek Jílové - Hostěradice. Pramen: ŘSD

Středočeská D3, úsek Jílové – Hostěradice. Pramen: ŘSD

Cílem průzkumů je shromáždit údaje o geologických a hydrogeologických poměrech zkoumaného území, vlastnostech dotčených zemin a hornin, které budou tvořit podloží budoucích stavebních prvků. Výsledky poslouží pro zpracování dokumentace pro stavební povolení.

„Na všechny úseky středočeské D3 jsou podány žádosti o vydání územního rozhodnutí a ještě letos se začne zpracovávat dokumentace pro stavební povolení,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Středočeská část dálnice D3 bude po dokončení měřit 58,5 kilometru. Územní řízení ministerstvo dopravy kvůli možné podjatosti na jaře přesunulo ze Středočeského kraje na pražský magistrát a stavební úřad Libereckého kraje.

Podle letáků ŘSD se má stavět v letech 2026 až 2029.

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

 

Tagy D3 ŘSD středočeská část D3 tunel Luka
33 komentářů