ŘSD uzavřelo smlouvu na dostavbu D3 u Tábora, čeká na stavební povolení

Zúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Šéf ŘSD očekává vydání stavebního povolení v červenci, samotná dostavba pak potrvá 40 dní.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo smlouvu se stavební firmou Porr na zacelení letité proluky v dálnici D3 u Tábora. Oznámil to na síti X šéf ŘSD Radek Mátl. Stavbaři se ale zatím nemohou pustit do práce, ŘSD stále nemá k dispozici pravomocné stavební povolení.

ŘSD muselo Dopravnímu a energetickému stavebnímu úřadu (DESÚ) dodat doplňující podklady, Mátl vydání povolení očekává v červenci. Stavba následně potrvá 40 dnů a vyjde dle smlouvy na 11,8 milionu korun. Odhad při vypisování tendru byl loni v listopadu 22,3 milionu. Součástí bude i sjezd na Tábor.

Mezera v dálnici je v pásu směrem na České Budějovice už přes deset let, tedy od otevření tohoto dálničního úseku. Provoz je sveden do jednoho jízdního pásu. Důvodem byly spory s rodinou Bratránkových, která v místě provozovala prodejnu a servis motocyklů a čerpací stanici LPG a požadovala sjezd z dálnice. To ŘSD odmítalo.

Věc dlouhá léta řešily soudy včetně Nejvyššího správního soudu (NSS) a Ústavního soudu. Právě NSS rozhodl, že jedinou cestou je vyvlastnění; k tomu došlo začátkem letošního roku. Vyvlastnění už je podle Mátla pravomocné.

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra jako trvalou, ačkoliv sjezd z dálnice (tehdy silnice I/3) byl jen dočasný. Majitelé motocentra bratři Bratránkové usilovali o zachování sjezdu z dálnice. Vyvlastnění dlouhodobě označovali za nezákonné.

Tagy D3 ŘSD
14 komentářů