Poslední úsek jihočeské D3 postaví česko-slovensko-maďarské sdružení, začne za dva měsíce

Dálnice D3 v úseku Kaplice - Nažidla, vizualizace. Pramen: ŘSDDálnice D3 v úseku Kaplice - Nažidla, vizualizace. Pramen: ŘSD

Pro stavbaře půjde o zřejmě nejnáročnější úsek D3 na jih od Českých Budějovic.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozseklo téměř absurdní zápletku kolem zakázky na zbudování posledního nerozestavěného úseku jihočeské D3 Kaplice nádraží – Nažidla. Vítězem vlekoucího se tendru vyhlásilo česko-slovensko-maďarské sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt.

ŘSD výběrem vítěze završilo tendr, u kterého termín pro podání nabídek vypršel už loni v září. Vítězné sdružení šlo do tendru s cenou 4,296 miliardy korun, což je 69,5 procenta odhadované ceny, se kterou ŘSD tendr vypisovalo (6,2 mld. Kč).

ŘSD proto následně zkoumalo, zda nejde o příliš nízkou (tedy nerealistickou) cenu. Tento postup se firmám nelíbil, takže si stěžovaly u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A ačkoliv ŘSD došlo posléze k závěru, že cena je odůvodněná, nemohlo kvůli řízení u ÚOHS vítěze vyhlásit. Na to došlo až poté, co ÚOHS rozhodl, že si firmy nemohou stěžovat. Stavba přitom měla běžet už od minulého roku.

D3 Kaplice nádraží - Nažidla. Pramen: ŘSD

D3 Kaplice nádraží – Nažidla. Pramen: ŘSD

„Zahájení realizace stavby plánujeme zhruba za dva měsíce,“ sdělil deníku Zdopravy.cz šéf ŘSD Radek Mátl. Stavba má stavební povolení v právní moci, vykoupeny jsou i všechny pozemky. Pro stavbaře půjde o zřejmě nejnáročnější úsek D3 na jih od Českých Budějovic. Stavba mimo jiné zahrne dvě mostní estakády o celkové délce 1,5 kilometru.

Letos v březnu uplynulo 21 let od tragické nehody autobusu u Nažidel, při které zahynulo dvacet cestujících. Už tehdy se mluvilo o dálnici (v plánu ještě jako R) jako o prioritě. Po zahájení stavby bude rozestavěná dálnice D3 sahat od severního okraje Českých Budějovic až na hranice.

V jižních Čechách má být hotovo v roce 2026, celá dálnice Praha – Linec pak v roce 2031.

Tagy D3 Kaplice nádraží - Nažidla ŘSD
87 komentářů