ŘSD vybralo firmu, která zlikviduje bezprizorný zchátralý most nad D1

Most přes D1 u Řehořova už neexistuje. Pramen. ŘSDMost přes D1 u Řehořova už neexistuje. Pramen. ŘSD

Práce si vyžádají omezení provozu na dálnici D1 na jeden víkend, během jedné noci dojde k úplné uzavírce.

Osud zchátralého mostu bez vlastníka, který překlenuje dálnici D1 u Kamenice na Jihlavsku, se začíná naplňovat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo firmu, která ve druhé polovině ledna provede demolici. Vítězem tendru je s cenou 2,45 milionu korun bez DPH společnost Mrozek.

„Práce si vyžádají omezení provozu na dálnici D1 na jeden víkend s tím, že během jedné noci dojde k úplné uzavírce. V tuto chvíli probíhají jednání o objízdných trasách. O jejich vedení a přesném termínu akce budeme s předstihem informovat,“ uvedl mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Demolicí se završí dlouhý byrokratický proces, který komplikovala skutečnost, že k mostu se jako majitel nikdo nehlásí. Vlastnictvím mostu se zabývaly i soudy, rozhodovaly nicméně o tom, čí most není, nikoliv o tom, čí je. Soudy tak potvrdily, že vlastníkem není městys Kamenice.

Ministerstvo dopravy následně určilo opatrovníka mostu a nařídilo demolici stavby. O tu usilovalo především ŘSD, které ve své žádosti mimo jiné uvedlo, že „stav mostu je natolik závadný, že hrozí jeho zřícení, či zřícení jeho části přímo do provozu dálnice D1. Tím je vážně ohrožena, a to život ohrožujícím způsobem, bezpečnost provozu na dálnici D1“.

Podle ministerstva, které se s názorem ŘSD ztotožnilo, je most z konce 70. let neopravitelný. Sloužil především pro zemědělskou techniku a nikdy neprošel větší údržbou. Nyní je uzavřen, mohou jej využívat jen pěší.

Most bude zřejmě zbourán bez náhrady, ačkoliv městys požadoval výstavbu mostu nového nového.

Tagy D1 demolice mostu most bez vlastníka ŘSD
28 komentářů