Most bez vlastníka hrozí zřícením na D1. Ministerstvo přikázalo jeho demolici

Most přes D1 u Řehořova. Foto: Google Street ViewMost přes D1 u Řehořova. Foto: Google Street View

Podle ministerstva je most z konce 70. let, který nikdy neprošel větší údržbou, neopravitelný.

Ministerstvo dopravy posunulo kauzu zchátralého mostu přes dálnici D1 u Kamenice na Jihlavsku směrem k demolici. Ministerstvo aktuálně nařídilo most do 30 dnů zbourat. Nařízení je určeno vlastníkovi mostu, který je ovšem dlouhodobě neznámý. Jeho roli plní již dříve určený opatrovník – advokát.

„Současné rozhodnutí přikazuje zajistit odstranění předmětného mostu ustanovenému opatrovníkovi. V případě, že tento advokát, zastupující neznámého vlastníka, nezajistí odstranění ve stanové lhůtě, nařídí MD náhradní výkon povinnosti odstranění mostní konstrukce jinému subjektu, který bude reálně schopen most odstranit s tím, že tento subjekt bude následně oprávněn náklady na odstranění vymáhat,“ sdělil mluvčí ministerstva Filip Medelský.

O demolici mostu usiluje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ve svém podání podle ministerstva uvádí, že „stav mostu je natolik závadný, že hrozí jeho zřícení, či zřícení jeho části přímo do provozu dálnice D1. Tím je vážně ohrožena, a to život ohrožujícím způsobem, bezpečnost provozu na dálnici D1“.

ŘSD most dle dřívějšího vyjádření sleduje, riziko pádu prý není bezprostřední. Ministerstvo dopravy nicméně v rozhodnutí nepřiznává případnému odvolání odkladný účinek. „Zjištěná a popsaná rizika, která hrozí při pádu částí mostu, nebo při jeho samotném zřícení, jsou rizikem natolik značným a závažným, a zájem na jejich odvrácení je natolik významným a nadto v souladu se zákonem, že důvod pro vyloučení odkladného účinku odvolání je naprosto relevantní,“ stojí v rozhodnutí.

Podle ministerstva je most z konce 70. let, který nikdy neprošel větší údržbou, neopravitelný. Sloužil především pro zemědělskou techniku, nyní je ale uzavřen. Využívat jej tak mohou jen pěší.

Vlastnictvím mostu se zabývaly i soudy, rozhodovaly nicméně o tom, čí most není, nikoliv o tom, čí je. Soudy tak potvrdily, že vlastníkem není městys Kamenice. Most bude zřejmě zbourán bez náhrady, ačkoliv městys požadoval výstavbu mostu nového nového.

Tagy D1 Ministerstvo dopravy most bez vlastníka ŘSD
72 komentářů