ŘSD se omlouvá za znečištění v okolí tunelu Pohůrka, stavba pokračuje navzdory bahnu

Stavba tunelu Pohůrka, domíchávač betonu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba tunelu Pohůrka, domíchávač betonu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Stavba musí kvůli napjatým termínům pokračovat i za nepříznivých klimatických podmínek.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zveřejnilo omluvu za aktuální znečištění v okolí stavby dálničního tunelu Pohůrka na obchvatu Českých Budějovic (D3). Omluva směřuje především k obyvatelům přilehlých oblastí.

„V posledních dnech a týdnech jsme na komunikacích v okolí stavby zaznamenali zvýšené množství nečistot, které na silnicích zůstává z kol těžké techniky vyjíždějící ze stavby. Výrazný nárůst znečištění okolí stavby je způsoben nepříznivými klimatickými podmínkami, zejména pak vyšším množstvím srážek a následným střídáním teplot. Rozmrzlý bahnitý materiál tak ulpívá na konstrukcích nákladních vozidel a následně pak končí i mimo staveniště,“ sdělil jihočeský mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Problémy se podle něj nedaří odstranit navzdory vyššímu počtu pracovníků a vozů zajišťujících údržbu a úklid přilehlých komunikací. Jediným řešením, které by stavbou způsobené problémy zcela odstranilo, tak je dočasné pozastavení prací v tunelu Pohůrka.

D3, stavba tunelu Pohůrka (leden 2024). Pramen: ŘSDD3, stavba tunelu Pohůrka (leden 2024). Pramen: ŘSDStavba tunelu Pohůrka na D3 (srpen 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář"Strop" tunelu Pohůrka bude zahrnut a krajina dostane původní podobu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba tunelu Pohůrka, domíchávač betonu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářD3, stavba tunelu Pohůrka (únor 2023). Pramen: ŘSD

„Vzhledem k napjatému harmonogramu stavby a plánovanému zprovoznění tunelu společně s celým budovaným úsekem dálnice, nemůže být bohužel k této variantě přistoupeno. Stavba tak musí pokračovat i za poměrně nepříznivých klimatických podmínek. Za veškeré komplikace způsobené stavbou nového dálničního úseku se tak opětovně omlouváme,“ doplnil Koloušek.

Tunel, který staví společnost Hochtief, se musel hned v začátcích budování obchvatu přeprojektovat, kvůli čemuž stavba dva roky stála. Obchvat s tunelem se měl původně otevírat v září 2022, nový termín je konec roku 2024.

Tunel je součástí úseku D3 Úsilné – Hodějovice, jehož stavbu slavnostně zahájil v dubnu 2019 tehdejší ministr dopravy Dan Ťok. Stavbu podle ŘSD zdržela například i likvidace černé skládky, covid nebo nedostatek materiálu po napadení Ukrajiny Ruskem.

Aktuálně se dokončuje stavební část tunelu a odtěžuje se zemina u portálů, kde byly vedeny provizorní komunikace.

Tagy D3 ŘSD tunel Pohůrka
24 komentářů