Provozovatel letiště Líně musí podle soudu vyklidit areál, neplatil nájemné

Letiště Líně. Foto: airport-plzen.comLetiště Líně. Foto: airport-plzen.com

Žaloba byla podána Českou republikou v roce 2013 poté, co všechny nájemní smlouvy se společností PlaneStation kvůli dlouhodobému neplacení nájemného platně ukončila.

Ministerstvo obrany informovalo v tiskové zprávě, že provozovatel letiště Plzeň-Líně, společnost PlaneStation, má vyklidit všechny pozemky a stavby, které v něm využívá. Na základě žaloby Ministerstva obrany ČR o tom dnes rozhodl Okresní soud Plzeň-sever. Soudem stanovená lhůta pro vyklizení je dva měsíce od doby, kdy rozhodnutí nabude právní moci. Rozhodnutí se má týkat několika stovek pozemků a staveb.

„Soud konečně po více než deseti letech potvrdil, že stávající provozovatel letiště Líně, společnost PlaneStation, využíval areál letiště Líně vzhledem k platně ukončeným nájemním smlouvám neoprávněně. Jakmile bývalý nájemce letiště vyklidí, stát bude moci dál nakládat s celým areálem v souladu se svými dlouhodobými záměry,“ uvádí Ministerstvo obrany ČR.

Žalobu podala Česká republika, jednající Ministerstvem obrany ČR, v roce 2013 poté, co všechny nájemní smlouvy se společností PlaneStation kvůli dlouhodobému neplacení nájemného platně ukončila. Společnost PlaneStation přesto odmítla areál letiště opustit a dosud ho tak užívá bez jakéhokoli oprávnění.

„Kromě vlastního vyklizení areálu se stát v samostatných řízeních domáhá také doplacení dlužného nájemného do doby skončení nájmu a současně vrácení bezdůvodného obohacení, které neoprávněným užíváním areálu od ukončení nájmu dodnes společnosti PlaneStation vzniká,“ dodává ministerstvo.

Soudní řízení v obou sporech probíhá. Výše částky, kterou má PlaneStation České republice vrátit, bude podle resortu možné s konečnou platností vyčíslit až v momentě, kdy protiprávní stav skončí. Částka se pak má stát příjmem rozpočtu Ministerstva obrany ČR.

Místo letiště Gigafactory

Letiště v Líních u Plzně možná nahradí továrna na baterie pro elektromobily, tzv. Gigafactory. Stavět by ji mohl koncern Volkswagen Group. Ten je však stále ve fázi výběru lokality. Rozhoduje se mezi Českem, Polskem a Maďarskem. Definitivní volbu už ale několikrát odložil. Zatímco vláda považuje investici za klíčovou, místní proti ní založili petici a sbírají podpisy na vyhlášení referenda.

Tagy Letiště Líně Ministerstvo obrany PlaneStation Plzeň
58 komentářů