Volkswagen nepostaví gigafactory na letišti Líně. Pro další závod nevidí důvod

Letiště Líně. Foto: airport-plzen.comLetiště Líně. Foto: airport-plzen.com

Podle Volkswagenu není důvod stavět v Evropě další továrnu.

Automobilka Volkswagen ustoupila od svého plánu postavit na letišti Líně u Plzně nový závod na výrobu baterií do elektromobilů. Firma to oznámila ve stručném prohlášení. V Česku o rozhodnutí informoval například Deník N.

Oznámení přišlo dva dny poté, co šéf koncernu Oliver Blume jednal s premiérem Petrem Fialou. Vláda se vyjádří nejspíše během tiskové konference po dnešním jednání. „Vzhledem k situaci na trhu včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách v Evropě,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva. Firma na počátku října oznámila stavbu tzv. gigafactory v polské Nyse nedaleko českých hranic.

Stát už do rozvoje areálu Líně investuje první peníze, například běží projektování kolejového napojení areálu. Letiště stále vlastní ministerstvo obrany, to ale opakovalo, že ho chce uvolnit pouze Volkswagenu. Může ale nastat situace, že zájem bude mít jiný výrobce.

O gigafactory ještě rozhodnuto není, Správa železnic již vybrala projektanty trati ke zvažované továrně

Investice do gigafactory měla dosáhnout 120 miliard korun, práci by v závodu našlo pět tisíc lidí, jednalo by se převážně o kvalifikované pozice. Stavba měla podle původních plánů začít v roce 2025.

Tagy Gigafactory Letiště Líně volkswagen
221 komentářů