Letiště Líně zůstane armádě. Zachová se letecká záchranka a vybuduje se základna aktivních záloh

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republikyVrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republiky

Spekulace o umístění nadzvukových letounů či bojových vrtulníků označila Armáda ČR za nepravdivé.

Česká armáda počítá i nadále s využitím letiště Líně u Plzně. V areálu zůstane zachována armádní letecká záchranná služba pro celý region, jinak bude mít povahu záložního letiště. Počítá se i s vybudováním základny pro jednotku aktivní zálohy. Na svém webu to uvedlo Ministerstvo obrany ČR.

„Můžu všechny ujistit, že zde nebudou umístěny nadzvukové stíhací letouny včetně F-35 a nebudou zde mít základnu ani nové americké vrtulníky, jak tvrdí spekulace,“ prohlásil první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Miroslav Hlaváč.

Před měsícem česká vláda ukončila jednání se společností Volkswagen o výstavbě tzv. gigafactory v lokalitě letiště. Resort obrany souhlasil vzdáním se letiště Líně pouze pro projekt gigafactory koncernu Volkswagen. Konec jednání tak znamená, že letiště zůstane v majetku Ministerstva obrany ČR.

Aktuálně využívají letiště aerokluby či letecké školy. Armáda ČR je připravena s jejich zástupci diskutovat o jejich dalším možném působení. Podle Zásad územního rozvoje (ZÚR) Plzeňského kraje má letiště v současné době charakter tzv. průmyslové zóny s letištěm.

Investice do gigafactory měla dosáhnout 120 miliard korun, práci by v závodu našlo pět tisíc lidí, jednalo by se převážně o kvalifikované pozice. Stavba měla podle původních plánů začít v roce 2025. Od svého plánu ustoupil Volkswagen letos v říjnu. Podle koncernu není důvod stavět v Evropě další továrnu.

Tagy armáda Armáda České republiky Armáda ČR letecká záchranná služba Letiště Líně LZS Ministerstvo obrany Plzeň
50 komentářů