Obrana opraví pojezdovou plochu na letišti v Líních, tomu přitom hrozí zrušení

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republikyVrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republiky

Investice se týká opravy pojezdové plochy před hangárem vrtulníku LZS, plocha je údajně v dezolátním a nebezpečném stavu.

Ministerstvo obrany nechá za milion korun opravit pojezdovou plochu na letišti Líně u Plzně. Vyplývá to z registru smluv. Vláda přitom zcela vážně zvažuje, že areál zruší. Jako o jeho nejpravděpodobnější náhradě se už více jak rok mluví o továrně na baterie pro elektromobily. Stavět by ji mohl koncern Volkswagen, který je nyní ve fázi výběru lokality.

Resort obrany v odpovědi pro deník Zdopravy.cz vysvětluje, že je třeba opravit plochu před hangárem, kde je umístěn hotovostní vrtulník letecké záchranné služby. Plocha je údajně v tak dezolátním stavu, že může ohrozit zdraví obsluhy vrtulníku a omezuje časovou normu pro vzlet. Bez nutných a okamžitých oprav nelze podle ministerstva splnění závazků zaručit.

„Stanoviště LZS v Líních zabezpečuje rychlou a neodkladnou pomoc v terénu, urgentní převozy pacientů do zdravotnických zařízení vyššího typu či další neodkladnou zdravotnickou přepravu, jako jsou například transporty z neonatologických oddělení. Ve dne musí vrtulník vzlétnout do tří minut, v noci do desíti minut. Posádku tvoří dva pilotu, palubní technik, lékař a sestra,“ upřesnila činnost stanoviště Líně Vlastimila Cyprisová z oddělení komunikace s veřejností KaNGŠ AČR.

V případě, že letiště v Líních nahradí tzv. Gigafactory, bude se možná muset armádní letecká záchranka stěhovat. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by mělo teoretické přemístění LZS včetně výběru vhodného místa v kompetenci dle usnesení Vlády ČR ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministr zdravotnictví reagoval na otevřený dopis o možném přesunu letecké záchranky

Na informace o možném přesunu stanoviště letecké záchranky do Karlových Varů nedávno reagovali primátor města Plzně Roman Zarzycký a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták otevřeným dopisem odeslaným právě Válkovi a navíc i ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi. Válkova reakce je k dispozici na webu ministerstva zdravotnictví.

Resort podle svých slov aktuálně neeviduje žádnou aktivitu ministerstva obrany směřující k výpovědi Dohody o zajišťování letecké záchranné služby a letecké zdravotnické dopravy v Plzeňském kraji, a proto nadále přepokládá, že poskytování služeb ze základny Plzeň-Líně bude pokračovat tak, jak bylo dohodnuto.

Podle zdrojů serveru Novinky.cz má záchranka v Líních zůstat do června příštího roku. Údajně se jedná o jejím přesunu do Karlových Varů. Karlovarský kraj usiluje o zřízení LZS dlouhodobě. Třetina regionu totiž není pokryta v doletové době 20 minut, a to včetně oblasti Krušných hor. V případě potřeby létají k pacientům právě armádní vrtulníky z Líní, kterým nyní hrozí přesun.

Vrtulník W-3A Sokół v barvách AČR. Foto: Lukáš Vardžák

Vrtulník W-3A Sokół
v barvách AČR.
Foto: Lukáš Vardžák

Tagy Letiště Líně Líně Ministerstvo obrany ministerstvo zdravotnictví Plzeň Plzeňský kraj
12 komentářů