PlaneStation musí do dvou měsíců vyklidit záložní vojenské letiště Líně

Letiště Líně. Foto: airport-plzen.comLetiště Líně. Foto: airport-plzen.com

Armáda má s letištěm své plány, chce tam postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, dnes uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Dovolání ale nemá odkladný účinek. Nejvyšší soud může odložit vykonatelnost rozhodnutí, a posunout tak dvouměsíční dobu pro vyklizení, která začíná plynout od nabytí právní moci. Armáda má s letištěm své plány, chce tam postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství.

„S ohledem na plány armády je to dnešní rozhodnutí klíčové, protože to vyklizení je základní. To dlužné nájemné a bezdůvodné obohacení už je ‚jenom‘ finanční plnění,“ řekl právní zástupce ministerstva Václav Cihla. Pokud by PlaneStation nesplnil dvouměsíční lhůtu na vyklizení, tak ministerstvo může podat návrh na soudní výkon rozhodnutí nebo na nařízení exekuce. Je na to připraveno.

PlaneStation Pilsen s. r. o. si letiště od státu pronajala v roce 2000 na 50 let s opcí na dalších 50 let. Ministerstvo obrany mu ale v únoru 2012 nájemní smlouvu vypovědělo kvůli neplacení nájmu od února 2010. V roce 2013 pak ministerstvo podalo žalobu na vyklizení areálu, která se dnes projednávala. „Výpověď z nájmu považujeme za platnou, nájem skončil v roce 2012,“ uvedl dnes předseda senátu Jiří Levý.

Firma PlaneStation přestala v roce 2010 hradit nájem kvůli tomu, že nemůže letiště plně využívat. Dlouhodobě argumentuje tím, že jí ministerstvo předložilo nepravdivé parametry přistávací a vzletové dráhy letiště, a proto tam nemohou přistávat a startovat větší dopravní letadla. Proto požadovala slevu na nájemném a úpravu nájemní smlouvy, což ministerstvo odmítlo.

„Čekal jsem, že to bude tak 50 na 50. Rozumím, k čemu se přiklonil odvolací soud. Teď počkáme na vyhotovení rozsudku v písemné formě a následně budeme podávat dovolání. A mezitím budeme informovat naše podnájemce o krocích, které budeme dále podnikat,“ řekl jednatel firmy PlaneStation Petr Kutný. Podnájemců na letišti, od nichž firma stále inkasuje nájem, je podle něj 60 až 70. Jde například o aviatické školy, piloty, logistické a dopravní firmy, opraváře vozidel a kovovýrobu.

ČTK se dotázala ministerstva obrany, zda po dnešním soudu budou muset podnájemci firmy PlaneStation areál letiště opustit také do dvou měsíců, nebo jim dá delší časový horizont. „Bylo stanoveno datum, do kdy musí stávající provozovatel letiště vyklidit, a my věříme, že se společnost bude rozhodnutím soudu řídit. Jakmile bývalý nájemce prostor vyklidí, budeme moci dál nakládat s celým areálem v souladu se svými dlouhodobými záměry,“ řekla k tomu mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republiky

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com – Letecká záchranná služba Armády České republiky

Ministerstvo vede s firmou PlaneStation ještě dva spory. První o dlužném nájmu za roky 2010 až 2012, který převyšuje bez úroků z prodlení 44 milionů korun. Po verdiktu Okresního soud Plzeň-sever z loňského září a odvolání firmy ho opět bude projednávat krajský soud. Další spor o údajné neoprávněné obohacení za nezaplacené nájmy od roku 2013 do současnosti je stále u okresního soudu. Roční nájemné bylo v původní smlouvě stanoveno na více než deset milionů korun ročně, ale navyšovalo se, například o inflaci.

Dovolání podle Levého nemá odkladný účinek. „Ale firma může požádat Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti, současně s dovoláním, a to (rozhodnutí) je pak na Nejvyšším soudu,“ uvedl. O odklad vykonatelnosti firma požádá.

Letiště Líně, kde dnes podle Kutného mohou přistávat a vzlétat letouny „jen“ do 15 metrů a hmotnosti tří tun, eviduje zhruba 20.000 startů a přistání ročně, čímž je pátým největším veřejným letištěm v ČR. „Mohl by tam fungovat smíšený provoz (s vojáky), pokud by armáda souhlasila,“ řekl. Dodal, že PlaneStation má stále zájem se s ministerstvem dohodnout na úpravách nájemní smlouvy, doplatit část dlužného nájmu a letiště rozvíjet; investory, zahraniční i české, prý stále má. Podle Kutného má sice přistávací dráha 2450 metrů, ale vzhledem k tomu, že na 60 hektarech v jejím okolí jsou vzrostlé stromy, které může pokácet jen armáda, lze využívat jen asi 1500 metrů dráhy.

Do loňského listopadu plánovala v Líních automobilka Volkswagen (VW) postavit s podporou státu továrnu na baterie do elektroaut za 120 miliard Kč, od projektu ale odstoupila. Hned poté armáda zveřejnila nové plány využití letiště. Chce tam postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO, základnu aktivních záloh a do roku 2028 tam bude provozovat leteckou záchrannou službu. K tomu, aby mohla na svých záměrech začít pracovat, musí mít pravomocný verdikt soudu o vyklizení areálu, což dnes soud nařídil. „Jakmile ho budeme mít (rozhodnutí soudu), tak budeme dál jednat a připravovat využití letiště,“ řekl ČTK 8. března první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.

Tagy Armáda ČR Letiště Líně PlaneStation
28 komentářů