Projekt k novému odstavnému nádraží v Praze je téměř hotov, stavba začne za rok

Odstavné nádraží Malletova, vizualizace. Pramen: Správa železnicOdstavné nádraží Malletova, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Dvě další místa, které Správa železnic vytipovala pro odstavování vlaků v pražském uzlu, leží na jih od Hlavního nádraží.

Příprava nového odstavného nádraží v Praze, které vznikne v lokalitě Malletova u depa v Libni, je ve finále. Aktuálně se dokončuje projektová dokumentace pro společné povolení, samotná stavba by měla podle plánů Správy železnic (SŽ) začít přesně za rok. Hotovo by mělo být před koncem roku 2026. Deníku Zdopravy.cz to řekl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Správa železnic chystá v Praze celkem tři nové odstavné plochy, lokalita Malletova je z hlediska přípravy nejdále. Jde také podle SŽ o jedinou vhodnou lokalitu severně od Hlavního nádraží. Dříve zvažovaná varianta odstavů v Běchovicích padla, dle SŽ zejména kvůli délce odstavných jízd.

Nádraží Malletova bude určeno pro regionální a dálkovou konvenční dopravu. Počítá se s odstavováním až devíti souprav najednou.

„Koleje propojíme také s Novým spojením. Dopravci budou mít k dispozici technické vybavení pro ošetření souprav, aby při výjezdu z výchozích stanic zářily čistotou, měly doplněnou vodu a připravené toalety,“ uvádí SŽ.

Dvě další místa, které Správa železnic vytipovala pro odstavování vlaků v pražském uzlu, leží na jih od Hlavního nádraží. Konkrétně jde o lokality Trnkov/Slatiny (jižně podél stávající trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem) a Strašnice (severně od téže trati). Z podstatné části jde o plochy po bývalém vršovickém seřaďovacím nádraží. Odstavné nádraží Strašnice by mělo výhledově sloužit především pro soupravy z vysokorychlostních tratí.

„Odstavné kapacity v železničním uzlu Praha se připravovaly už před desetiletími, ale realizovala se pouze část – v podobě střediska údržby Praha Jih Českých drah pod Bohdalcem. Navíc se připravovaly pro potřeby tehdejšího jednoho dopravce, dnes musíme v rámci veřejné infrastruktury reagovat na potřeby všech dopravců,“ sdělil už dříve Gavenda.

 

Tagy odstavné plochy odstavy Malletova Správa železnic Železniční uzel Praha
139 komentářů