Prodloužení životnosti o 15 let. Do Liberce se vrátily první tramvaje T3R.PLF po generální opravě v Ostravě

Tramvaje T3R.PLF po generální opravě. Foto: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad NisouTramvaje T3R.PLF po generální opravě. Foto: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou

Další tramvaje dorazí do města ještě letos.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) převzal včera první tři tramvaje T3R.PLF, které od září 2022 procházely generální opravou ve společnosti Škoda Ekova. Do provozu se dostanou v září, čekají je ještě dokončovací práce.

O příjezdu prvních tří vozů do liberecké vozovny po železnici informoval DPMLJ na svém facebookovém profilu. „Finální práce, kam patří například montáž odbavovacího systému a oživení vozu, nyní připadnou na zaměstnance dopravního podniku. Po provedení předepsaných zkoušek budou tramvaje od září 2023 připraveny vyjet do běžného provozu MHD,“ uvedl dopravce.

DPMLJ má se Škodou Ekova aktuálně dvě smlouvy na generální opravy tramvají. Kontrakt na šest vozů uzavřel dopravce loni za 46 milionů korun, letos pak na dalších osm za 65,5 milionu korun.

Generální oprava zahrnuje celou řadu činností včetně kompletního odstrojení a otryskání kovových částí, výměny poškozených nebo zkorodovaných součástí, opravy dveřních křídel či výměny vzduchovodů. Renovací prošel i interiér vozidel, ve kterém došlo ke kompletní repasi stolků, sedadel a přístrojových desek kabiny řidiče. Zbývající tři tramvaje z kontraktu z roku 2022 (T3R.PV) mají být dodány do konce letošního roku. Podle letos uzavřené smlouvy má dojít příští rok a v roce 2025 k podobné opravě čtyř vozů typu T3R.PLF a čtyř vozů typu T3R.PV.

Liberec se dlouhodobě věnuje modernizacím a opravám starších tramvají typu T3. Na nové vozy město nemá, priority vedení jsou dlouhodobě jinde.

Tramvaje T3R.PLF po generální opravě. Foto: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad NisouTramvaje T3R.PLF po generální opravě. Foto: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad NisouGenerální oprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaGenerální oprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaGenerální oprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaGenerální oprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaLiberecká tramvaj T3 na generální opravě ve Škodě Ekova.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýOprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaOprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaOprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda EkovaLiberecká tramvaj T3 na generální opravě ve Škodě Ekova.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLiberecká tramvaj T3 na generální opravě ve Škodě Ekova.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýOprava tramvají T3 z Liberce v Ostravě. Foto: Škoda Ekova
Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Škoda Ekova T3R.PLF T3R.PV
118 komentářů