Přerov překvapil zájem o sdílená kola, nextbike hlásí za měsíc 12 481 jízd

Sdílená kola nextbike v Přerově. Foto: Prerov.euSdílená kola nextbike v Přerově. Foto: Prerov.eu

Nexbike má v Přerově 140 jízdních kol.

Měsíc po startu služby sdílených kol pro obyvatele a návštěvníky Přerova se ukazuje, že zájem o jízdu na kole je větší, než vedení město očekávalo. Přerov je jedním z měst, které se službu rozhodlo letos poprvé vyzkoušet.

„Sám na sdíleném kole jezdím a vidím, jak jsou permanentně v provozu. Před uvedením do provozu někteří Přerované prorokovali, že o službu nebude zájem a že kola brzo budou rozkradena. O kola je naopak zájem a žádné se neztratilo,“ uvedl náměstek pro dopravu Tomáš Navrátil.

Podle statistik se za první měsíc služby do systému registrovalo 3 268 lidí, přičemž aktivních je 2 216. Proběhlo celkem 12 481 výpůjček a lidé najeli na kolech více než 18 tisíc kilometrů. Průměrně uživatelé šlapali do pedálů necelých deset minut. „Rekord je zatím 624 výpůjček za den, což jsme zaznamenali ve čtvrtek 20. července. Často se dostáváme přes 500 výpůjček, a to považujeme za extrémní úspěch,“ řekl Dan Rambousek z firmy nextbike, která sdílená kola provozuje. Největší pohyb sdílených kol je na náměstí TGM, u Galerie Přerov, u nádraží a v Předmostí. Stanovišť k parkování je přes 40, na přání uživatelů se přidávala stanoviště v ulicích Svisle a Osmek.

Zkušební provoz na rok a půl

Nextbike umístil do Přerova 140 kol vybavených vlastním stojánkem i košíkem, která jsou rozmístěna na více než 40 stanovištích. Prvních patnáct minut mají zdarma – platí je město – za další půlhodinu uhradí 24 korun. Firma zatím registruje jen jeden závažnější případ vandalismu, kdy někdo záměrně poškodil vidlici a přední kolo. „Pravděpodobně to udělal cíleným a silným nárazem například do zdi. Pachatele jsme zatím nedohledali, nicméně budeme se spojovat s městskou policií a tyto případy řešit, aby se neopakovaly. Kromě toho se nic zásadního nevyskytlo,“ konstatoval Rambousek.

Zkušební provoz sdílených kol bude trvat rok a půl, skončit má příští rok v prosinci. Pokud se služba osvědčí, bude v ní město pokračovat. „Cena za službu se bude odvíjet od počtu výpůjček, za jednu výpůjčku město uhradí 17,88 koruny včetně DPH, maximálně však zaplatíme 5 milionů korun,“ připomněl náměstek Vladimír Lichnovský.

Tagy nextbike Přerov
11 komentářů