V Brně začala nová sezóna sdílených kol, zájem o ně loni výrazně stoupl

Sdílená kola v Brně. Foto: Brno.czSdílená kola v Brně. Foto: Brno.cz

Město vypsalo současně velkou anketu, kde lidé mohou vyjádřit své připomínky k cykloinfrastruktuře ve městě.

Brno 1. března zahájilo další sezónu podpory sdílených kol. Obyvatelé a návštěvníci města se mohou svézt na kole dvakrát 30 minut zdarma.

Vyčlenili jsme 2,4 milionu korun, díky kterým mohou od 1. března lidé dvakrát denně 30 minut využívat bikesharingová kola zdarma. K bezplatné jízdě je nutné se jen zaregistrovat u jednoho z poskytovatelů, kterými jsou Rekola a nextbike,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

V Brně je aktuálně 316 stojanů na kola, kde lze kolo odložit. Nové typy stojanových míst už počítají i s odstavováním sdílených dopravních prostředků a vymezují jim volnou plochu. „Pokud občané chtějí nové stojany, mohou o ně zažádat prostřednictvím internetového formuláře na webu města,“ dodal Kratochvíl.

Bikesharing město podporuje od roku 2022. V pilotním ročníku projektu Brno ze svého rozpočtu podpořilo sto tisíc jízd, průměrná délka výpůjčky činila 16 minut a přibylo 9 817 nových uživatelů bikesharingu. Loni zájem výrazně stoupl: proběhlo 148 tisíc jízd. Při všech jízdách lidé ujeli 276 000 kilometrů, a to při průměrné délce dva kilometry na jednu jízdu.

V Brně současně spustili novou anketu pro veřejnost o cykloinfrastruktuře. Lidé mohou vyjádřit svůj názor, kde se jim jezdí dobře a které úseky považují za nebezpečné. Informace z ankety použije město pro tvorbu cyklostrategie. Anketa je do 5. května přístupná na webu města.

Vyplnění zabere nejméně 15 minut, v závislosti na pečlivosti a šíři odpovědí. Součástí jsou i pocitové mapy, kde se dají přesně zaznačit místa, která dotazovaný/dotazovaná považuje z hlediska cyklodopravy za problematická nebo naopak za bezpečná.

Tagy brno nextbike Rekola sdílená kola
30 komentářů