Votice a Olbramovice propojí sdílená kola, mají být alternativou k autům

Cyklostezka Olbramovice - Votice vede ve stopě někdejší železniční trati. Pramen: Středočeský krajCyklostezka Olbramovice - Votice vede ve stopě někdejší železniční trati. Pramen: Středočeský kraj

Radnice očekávají využití kol hlavně k přepravě na nádraží.

Město Votice a obec Olbramovice spustí od 2. dubna společný projekt sdílených kol. Po vybudování cyklostezky po tělese opuštěné železnice jde o další krok spolupráce obou radnic v oblasti mikromobility.

Zakázku za 550 000 korun získala společnost nextbike czech republic, která do obou sídel umístí celkem 40 jízdních kol na 15 stanovišť. „Jedná se o prvek udržitelné městské mobility, který má napomoci občanům města v přiblížení se k autobusové nebo vlakové zastávce, do centra města nebo za zábavou,“ uvedlo město Votice na svých stránkách. Podle radnice mají být kola alternativou k pohybu autem a současně i možností, jak udělat něco pro své zdraví.

Stanoviště pro sdílená kola ve Voticích a Olbramovicích. Foto: Město Votice

Třicet kol bude ve Voticích, 10 v Olbramovicích, mezi oběma obcemi ale půjde libovolně přejíždět. Ve Voticích je 11 stanovišť, v Olbramovicích čtyři. V obou případech budou umístěna u železničních stanic nebo na náměstí či sídlišti Smetanova v případě Votic. Radnice očekává, že by lidé mohli využívat kola hlavně k uzlům hromadné dopravy. Díky nové cyklostezce je možné bezpečně projet mezi oběma sídly mimo silnici.

Radnice jdou cestou 15 minut zdarma. Město současně jedná o tom, že předplatitelé tarifního pásma 7 Pražské integrované dopravy budou mít kolo zdarma na 25 minut.

Místo koridoru cyklostezka. První úsek mezi Olbramovicemi a Voticemi je hotov

Tagy cyklostezka Olbramovice - Votice nextbike Olbramovice sdílená kola votice
28 komentářů