Nový Jičín a Kopřivnice se společně dohodli s Nextbikem, sdílená kola vyjedou v půlce dubna

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Spolupráce dvou měst je v Česku raritou.

Města Nový Jičín a Kopřivnice zavedou sdílená kola. Společně se dohodly se společností Nextbike. Bicykly budou k dispozici od půlky dubna. Město Nový Jičín o tom informovalo v tiskové zprávě.

„Na projektu spolupracujeme s Kopřivnicí, která službu zavádí zároveň s námi, což je v České republice rarita. Díky spolupráci se nám podařilo dosáhnout lepší ceny a jako bonus pro naše obyvatele také možnost přejezdu mezi oběma městy,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

V Novém Jičíně bude 75 bicyklů rozmístěno na celkem třiceti stanicích napříč městem a jeho místních částí. Všichni uživatelé budou mít prvních 30 minut zdarma, poté se zaúčtuje sazba 18 korun za každou započatou půlhodinu.

„Částka 18 korun je totožná s cenou jízdného MHD. Věříme, že nízkým poplatkem motivujeme i nerozhodné zájemce sdílená kola vyzkoušet. Rozmístění stanovišť bylo pečlivě vybráno tak, aby rovnoměrně pokrylo území města. Protože půjde o pilotní projekt, může se v budoucnu rozvržení stanic změnit,“ vysvětlila referentka odboru rozvoje a investic města Nový Jičín Markéta Jánošíková.

Sdílená kola budou moci novojičínští využívat do začátku prosince. Zatím půjde o zkušební provoz, který radnice následně vyhodnotí a zváží prodloužení projektu i pro další období.

„Hlavním cílem zavedení sdílených kol je umožnit obyvatelům i návštěvníkům města pohybovat se pohodlně a rychle po městě a jeho místních částech. Věříme, že pro některé obyvatele to bude atraktivnější než použití automobilu. Každé kolo má sedm rychlostí tak, aby si s případnou jízdu do kopce poradili i ti méně trénovaní,“ dodal Syrovátka.

Kopřivnice chce zavést sdílená kola, jedná s Nextbikem

Tagy Kopřivnice nextbike Nový Jičín sdílená kola
1 komentář