Rychleji z Jihlavy do Znojma. Přeložka silnice I/38 má územní rozhodnutí, stavět se bude ve 30. letech

I/38, nově otevřený obchvat Havlíčkova Brodu (prosinec 2023). Pramen: MDČRI/38, nově otevřený obchvat Havlíčkova Brodu (prosinec 2023). Pramen: MDČR

Přeložka bude představovat obchvat hned pro několik obcí.

Příprava přeložky silnice I/38 jižně od Jihlavy se přesouvá do další fáze. Krajský úřad Kraje Vysočina aktuálně vydal k třináctikilometrové novostavbě územní rozhodnutí, příprava má podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní pokračovat průzkumy a zpracováním dokumentace pro stavební povolení.

Přeložka bude představovat obchvat hned pro několik obcí, mimo jiné Rančířov, Čížov, Vilanec, Suchá a Stonařov. Obyvatelé se ale dočkají úlevy od hustého provozu až počátkem 30. let, podle letáku ŘSD se má nová silnice stavět v letech 2030 až 2032 a stát tři miliardy korun.

Příprava se přitom vleče už nyní přes 15 let, souhlasné stanovisko v procesu EIA bylo vydáno v roce 2009 a už bylo dvakrát prodlouženo, naposledy do jara 2026.

I/38 Jihlava - Stonařov. Pramen: ŘSD

I/38 Jihlava – Stonařov. Pramen: ŘSD

Stavba má navázat pomocí mimoúrovňové křižovatky na jihozápadní obchvat Jihlavy, který byl uveden do provozu v roce 2008. Napojení na jihu ještě není zřejmé. „Závisí na přípravě navazujícího úseku. Buď bude přeložka provizorně připojena na stávající silnici I/38, nebo bude plynule navazovat následující úsek přeložky, kterým by byl zamýšlený obchvat Dlouhé Brtnice,“ stojí v materiálech ŘSD.

Silnice I/38 je důležitá severo-jižní spojnice, která postupně prochází Libereckým a Středočeským krajem, Krajem Vysočina a Jihomoravským krajem a vede až na hranici s Rakouskem k přechodu Hatě. V minulých letech se obchvatu dočkaly například Čáslav, Golčův Jeníkov, Havlíčkův Brod, Kolín, Nymburk nebo Moravské Budějovice.

Tagy I/38 I/38 Jihlava - Stonařov Kraj Vysočina ŘSD
63 komentářů