Sto tisíc v hotovosti a na místě. Řidič odmítl kontrolní vážení, raději policii zaplatil obří pokutu

Při kontrole na silnici I/38 se řidič soupravy odmítl podrobit vážení. Foto: Policie ČRPři kontrole na silnici I/38 se řidič soupravy odmítl podrobit vážení. Foto: Policie ČR

Bankovky si řidič pravděpodobně přetížené soupravy nechal na místo dovézt majitelem firmy.

V pondělí ráno zastavili policisté na silnici I/38 na Vysočině nákladní soupravu. Měli podezření, že je přetížená, proto vyzvali řidiče, aby s nimi pokračoval na kontrolní převážení.

Řidič však nízkorychlostní vážení odmítl. A překvapeným policistům raději zaplatil pokutu 100 tisíc korun v hotovosti.

„Jeho zaměstnavatel mu přivezl na místo, kde probíhala kontrola, potřebnou finanční hotovost, aby mohla být uhrazena uložená pokuta,“ uvedla pro Zdopravy.cz policejní mluvčí Dana Čírtková. I přesto však řidič nemohl v dál jízdě pokračovat a musel počkat na přeložení nákladu.

Udělování takto vysoké pokuty za odmítnutí kontrolního vážení na místě umožňuje novelizace zákona o pozemních komunikacích z ledna 2022. Do té doby byla maximální výše 30 tisíc korun a například v roce 2021 ji policisté udělili 112 řidičům.

„Naši policisté této maximální hranice využívají a řidiči pokutu vždy uhradí na místě – buď v hotovosti nebo platební kartou,“ dodala za krajské ředitelství policie na Vysočině mluvčí Čírtková.

Dodává, že cizinci většinou hradí pokutu platební kartou. „Ale měli jsme i případy, že řidič cizinec u sebe tak vysokou hotovost měl – jednalo se o řidiče, kteří převáželi dřevní kulatinu,“ popisuje mluvčí.

Přísnější trest za odmítnutí vážení kamionu. Policie poprvé uplatnila stotisícovou pokutu

Platební terminál s sebou podle ní na Vysočině vozí většina hlídek dopravní policie. „Pokud by se stalo, že konkrétní hlídka jej v danou chvíli k dispozici nemá, není také žádný problém a na místo okamžitě vyšleme k provedení úhrady jinou hlídku,“ doplňuje Čírtková.

Nejčastěji terminály podle ní využívají při úhradě pokut uložených na místě v příkazním řízení řidiči na dálnici D1.

Tuna nadváhy za 9 000 korun

Zákon o pozemních komunikacích sankcionuje přetížené kamiony pokutou 9 000 korun za každou započatou tunu, která překračuje největší povolenou hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy. Není-li nejvyšší povolená hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy překročena o více než 500 kilo, činí výměra pokuty 5 000 korun.

Poškozování vozovky přetíženými kamiony je v Česku velký problém. Loni se o něm zmínil i Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole opravy dálnice D1.

Vysokorychlostní vážení kamionů: Obce nechtějí vybírat pokuty, váhy občas ukazují nesmysly

„Vozovku výrazně poškozují a její životnost zkracují i časté jízdy přetížených vozidel. V březnu a dubnu 2022 bylo jedinou pořízenou vysokorychlostní váhou na dálnici D1 zjištěno 17 216 případů porušení hmotnostních limitů vozidel. V dalších měsících byla váha nefunkční,“ uvedl tehdy úřad.

Poukázal přitom na to, že příslušnému správnímu úřadu v Jihlavě ale Ředitelství silnic a dálnic do ukončení kontroly předalo jen 448 podnětů k zahájení řízení o přestupku.

Pokuta zamíří provozovateli

Zatímco u nízkorychlostního vážení na místě je udělení pokuty snadné, u vysokorychlostního, kdy vážení probíhá automaticky za jízdy, se úřady potýkají s problémy s identifikací řidičů a dokazováním. Podle únorové novely zákona by však už pokuty za vysokorychlostní vážení neměli nově platit řidiči kamionů, ale jen provozovatelé vozidla.

Podle ministerstva dopravy nese navíc postih řidičů znaky diskriminace českých řidičů, protože dokazování u těch zahraničních je složitější.

Ministr Martin Kupka chce, aby bylo do konce roku v provozu 13 vysokorychlostních vah. Podle dřívějších informací ministerstva dopravy je nyní v různých fázích přípravy sedm lokalit pro převažování v obou směrech. Jde například o D5 u Berouna, D11 u Hradce Králové nebo D3 u Soběslavi.

Centrum služeb pro silniční dopravu by se navíc mělo přeměnit v silniční inspekci po vzoru Polska a dalších států. Inspekce by měla mít silnější pravomoci při kontrole nákladních vozidel, zejména kontrole přetížení a dodržování pravidelných přestávek.

Tagy I/38 Policie ČR vážení kamionů Vysočina
141 komentářů